Calendar ortodox 2021, 8 iulie. Sfinţii zilei. Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Ultima actualizare:

    Sfinții Mucenici Epictet și Astionfoto: Doxologia.ro
Sfinții Mucenici Epictet și Astionfoto: Doxologia.ro

Sfinții Mucenici Epictet și Astion sunt prăznuiţi la data de 8 iulie în calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Epictet și Astion sunt între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 8 iulie.

Epictet a fost preot în partea de Răsărit a imperiului Roman în vremea împăratului păgân Diocleţian. El a intrat în viaţa monahicească şi a început să-i slujească lui Hristos încă din tinereţe astfel că, prin viaţa lui curată a primit de la Dumnezeu darul de a a tămădui oamenii, reda vederea orbilor, îi întărea pe slăbănogi şi gonea duhurile necurate din oameni.  În acelaşi timp în cetate locuia tânărul Astion, fiul guvernatorului şi nepotul senatorului Iulian, care-şi petrecea vremea cu lucruri tinereşti şi cu închinarea la idoli. Trecând pe lângă locuinţa lui Epictet a simţit chemarea de a-l cunoaşte pe cel ce locuieşte acolo. Aşa l-a cunoscut pe monahul cel destoinic care a început să-i dea adevărata învăţătură. Astion sorbea ca un burete învăţăturile cele dumnezeieşti şi a luat decizia de a intra ucenic la Epictet şi împreună au plecat să propovăduiască Evanghelia.  Atât demult s-au nevoit cei doi încât, în vremea în care au ajuns la gurile Dunării şi Astion a început a alunga duhurile rele din oameni numai prin semnul crucii şi chiar a tămăduit un slăbănog precum Petru, iar pe diavoli îi ruşinau. Când au ajuns în cetatea Halmyris unde guvernator era Latronian s-a aflat de faptul că cei doi au ajuns pe acele meleaguri şi pe mulţi păgâni îi aduceau la Hristos prin minunile pe care le făceau. Latronian a dat ordin ca ei să fie întemniţaţi şi mai apoi torturaţi pentru a-i face să renunţe la Hristos. Torţionarii însă după ce lucrau cât lucrau se converteau şi ei şi familiile lor la creştinism. După multe chinuri care-i lăsa neatinşi au fost întemniţaţi fără hrană vreme de 30 de zile. Iar când au văzut că nici aşa nu le pot frânge credinţa, căci ei nu încetau a se ruga la Dumnezeu, i-au bătut  peste gură cu pietre şi ciomege şi le-au tăiat capetele. Cei care s-au atins de trupurile lor au primit vindecare de orice boală au avut şi au fost îngropate cu cinste de creştini. 

Cetatea Halmyris, care se afla pe locul acualului Murighiol judeţul Tulcea a ţinut ascunse trupurile celor doi până în anul 2001 când au fost descoperite de o echipă de arheologi care lucra în zonă de peste 20 de ani şi au fost depuse în Catedrala arhiepiscopală din Constanţa, iar în prezent moaştele Sfinților Mucenici Epictet și Astion se află la Mănăstirea Halmyris. 

Rugăciune către Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Sfinților mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei ce cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște și ca unii ce v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugați-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Și ca cei ce sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce vă aduc vouă cinstire.

Primiți acum prinosul nostru de dragoste, laudă și mulțumire către milostivul Dumnezeu și prin darul celui Atotputernic, vindecați bolile noastre sufletești și trupești, după cum ați vindecat și copila acelui mare dregător. Și precum în timpul vieții voastre mulțime de oameni ați vindecat, asemenea vindecați și sufletele noastre cele asuprite de patimi și dureri. Și, după cum prin viață curată, credință și sfântă nevoință, ați biruit puterea vrăjmașilor diavoli și ați câștigat mila Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, așa și pe noi întăriți-ne în credință și ajutați-ne să fim biruitori în lupta cu păcatul, spre câștigarea virtuților în locașurile cerești. Ca împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în împărăția cea fără de sfârșit, că Lui I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Lui Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

La 8 iulie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mare Mucenic Procopie;
  • Sfânta Teodosia, mama Sfântului Procopie;
  • Sfinţii doi tribuni Antioh şi Nicostrat;
  • Sfântul Mucenic Avda;
  • Sfântul Teofil;
  • Sfântul Mucenic Anastasie din Ioanina.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net