Calendar ortodox 2021, 9 octombrie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu

Ultima actualizare:

    Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeufoto: Doxologia.ro
Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeufoto: Doxologia.ro

Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu este prăznuit la data de 9 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Iacov al lui Alfeu sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 9 octombrie.

Sfântul Apostol Iacov a fost unul din cei 12 ucenici ai lui Hristos, martor al minunilor înfăptuite de acesta şi ascultător al vorbelor Mântuitorului. El a fost fratele vameşului şi evanghelistului Matei, amândoi copii ai lui Afeu. A fost ales de Iisus ca ucenic şi propovăduitor al Evangheliei fiind de faţă al Cincizecime când Duhul Sfânt s-a pogorât în limbi de foc asupra ucenicilor şi a propovăduit ce a trăit şi a văzut, patimile, învierea şi înălţarea Lui Iisus Hristos. Sorţii iau căzut să predice Sfânta Evanghelie la Eleutheropolis şi împrejurimi şi în tot Egiptul. Pe unde a mers a trecut prin mari încercări dar Dumnezeu a făcut prin el minuni multe şi pe mulţi i-a convins de adevărul spuselor sale, a convertit foarte mulţi păgâni la creştinism, a ridicat biserici şi a hirotonit preoţi şi episcopi. Sfântul Apostol Iacov a suferit moarte martirică în oraşul egiptean Ostracina, fiind crucificat de către închinătorii la idoli.

Troparul Sfântului Apostol Iacob al lui Alfeu

 Glasul al 3-lea

Apostole Sfinte Iacob, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Iacob al lui Alfeu

 Glasul al 2-lea 

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Ca pe un Luceafăr, ce luminează toată făptura, pe însuşi văzătorul lui Hristos şi de Dumnezeu grăitorul, Apostolul Iacob, cu cântări să-l lăudăm, cinstind astăzi prăznuirea lui; că se roagă pururea pentru noi toţi.

Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă. 

Cel ce vânător păgânilor preaminunat s-a arătat şi între ucenici preacinstit şi cu Apostolii împreună locuitor, Sfinte Apostole Iacob, lumii bogăţie de tămăduiri izvorăşte şi apără de primejdii pe cei ce-L laudă. Pentru aceasta cu un glas strigăm către dânsul: miluieşte pe toţi cu rugăciunile tale, Apostole!

La 9 octombrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Cuvioşi Andronic şi Atanasia, soţia lui;
  • Dreptul Avraam şi nepotul său, Lot;
  • Sfânta Muceniţă Poplia;
  • Sfântul Cuvios Petru;
  • Sfântul Mucenic Ignatie Athonitul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net