Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal de DNA. Iohannis și-a dat avizul

Ultima actualizare:

    Călin Popescu Tăriceanu, acuzat în dosarul Microsoft de luare de mită Sursa foto: Adevărul
Călin Popescu Tăriceanu, acuzat în dosarul Microsoft de luare de mită Sursa foto: Adevărul

Călin Popescu Tăriceanu este, începând de miercuri, urmărit penal de DNA. Klaus Iohannis a încuviințat cererea de urmărire penală și a trimis-o ministrului Justiției. Astfel, procurorii anticorupție îl pot ancheta pe fostul președinte al Senatului, care avea, până azi imunitate parlamentară.

Tăriceanu, anchetat de DNA. E acuzat de luare de mită

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut, luni, preşedintelui Klaus Iohannis să încuviinţeze urmărirea penală pentru Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită pe vremea când era prim-ministru. 

Tăriceanu este acuzat că, pe când era premier, în perioada 2007-2008, ar fi primit indirect 800.000 de dolari mită de la o firmă austriacă, constând  în plata unor servicii de consultanţă. În schimb, el ar fi promovat acte adiționale în contractul de licențe ″Microsoft″. „Tăriceanu şi-ar fi exercitat atribuţiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei austriece”, arată un comunicat al DNA.

Ancheta a început și în Austria 

Autoritățile din Austria au început atunci o anchetă împotriva fostului premier și au predat apoi rezultatul Direcției Naționale Anticorupție. În 2018, procurorii au încercat pentru prima oară să înceapă urmărirea penală împotriva fostului prim-ministru, însă parlamentarii au votat împotrivă. Acum, că Tăriceanu nu se mai bucură de imunitatea de senator, procurorii au cerut încuviințarea șefului statului. Susțin că au aceleași motive. În comunicatul DNA se arată că suma ar fi fost folosită de Călin Popescu Tăriceanu în campania electorală, dar banii ar fi fost transferați de companii off-shore prin contracte fictive.

Călin Popescu Tăriceanu se declară nevinovat: „Banii nu au ajuns la mine”

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că este genul de dosar făcut de către DNA pe considerente politice. Fostul preşedinte al Senatului a adăugat că erau mai multe ”acuzaţii care nu erau deloc evidente şi clare” şi anume era acuzat de luare de mită, dar în dosarul procurorilor se spunea că, de fapt, banii nu au ajuns la el.

Călin Popescu-Tăriceanu respinge acuzaţiile DNA conform cărora ar fi luat mită când ocupa funcţia de prim-ministru, explicând că nu s-au făcut plăţi către firma Microsoft cât timp el a condus Guvernul şi, în consecinţă, nu primit “nici un ban”. Iată ce a declarat fostul președinte al Senatului la un post de televizune. 

“Am o experienţă de 30 de ani, care mă face să cred că nimic nu este întâmplător. La mine nu a ajuns niciun ban şi nu avea de ce să ajungă. Dosarul Microsoft este legat de licenţele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft. În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una era vizată de procurorul general de atunci, doamna Kovesi, nu au făcut decât să inventarieze licenţele Microsoft şi nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu. Deci, nu aveau cum să ajungă bani la mine. Din ce? Legătura se face cu consultanţii pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un contract care a fost onorat în integralitate şi alte obligaţii nu au existat. Consultanţii au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului. Nici eu, nici PNL nu am primit aceste sume. Această sumă de 800.000 de dolari este în capul DNA că ar fi fost într-un fel virată sau folosită de PNL. În dosar, eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume şi nici PNL, ca să fie clar”, a afirmat Tăriceanu, luni, la Antena 3, transmite Agerpres. „Erau o serie de acuzaţii care nu erau deloc evidente şi clare. Eu eram acuzat de luare mită, dar în dosarul de la Procuratură se spune că, de fapt, banii nu au ajuns la mine, că banii ar fi fost luaţi de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură... Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, un dosar care avea 17.000 de pagini, trimis la Parlament, în care, când ne-am uitat, nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea, ci numai o însăilare de presupuneri şi de aberaţii juridice care încercau să mă pună într-o lumină defavorabilă”, a mai adăugat Tăriceanu.

CITEȘTE ȘI: Călin Popescu Tăriceanu, sancționat de CNCD cu 2.000 de lei după ce l-a numit pe Iohannis «Führer»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net