Campania de vaccinare începe să bată pasul pe loc? Premierul și președintele Camerei Deputaților se contrazic în declarații, Dr. Gheorghiță schimbă strategia

Ultima actualizare:

    De Ziua Copilului, autoritățile organizează maraton de vaccinare anti-COVIDFOTO: Facebook/RoVaccinare
De Ziua Copilului, autoritățile organizează maraton de vaccinare anti-COVIDFOTO: Facebook/RoVaccinare

Maratoane de vaccinare anti-COVID doar cu buletinul, fără programare, caravane pentru populația din mediul rural, centrele drive-thru, promovarea vaccinării prin toate instrumentele media posibile și chiar oferirea de diverse beneficiii și participarea la tombole cu premii, au avut succes, până acum în România. Însă, în ultimele zile se pare că procesul de imunizare a încetinit ritmul.

Rapoartele autorităților arată că aproximativ 45% din populația României este imunizată anti-COVID, prin vaccinare sau după ce s-au infectat cu SARS-COV-2. Acum însă, suntem în etapa în care cei imunizați ezită să facă pasul, potrivit coordonatorului Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gehorghiță. Acesta a precizat ca, în doar o săptămână, numărul celor vaccinați zilnic a scăzut la jumătate, iar cel mai rău este în mediul rural.

Una dintre cauze ar fi, conform autorităţilor, că am ajuns la aşa numita populaţie ezitantă. Un segment greu de convins de beneficiile vaccinării. Iar faptul că masca nu mai este obligatorie în exterior, îi face pe unii să creadă că pericolul a trecut, conform stirileprotv.ro.

Unii se tem de reacţii adverse, problema întâlnită în special în mediul rural. Acolo, autorităţile ar putea trimite săptămânal medici care să îi vaccineze pe doritori.

De când a început declinul

Dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că până acum au funționat maratoanele de vaccinare, vaccinarea la medicul de familie și centrele mobile.

”Sunt metode care au funcţionat şi în mediul urban. De exemplu, pe 8 mai, în ziua în care oamenii au putut să se vaccineze pentru prima oară fără programare, peste 110 mii de persoane s-au vaccinat în doar 24 de ore. Tot atunci a fost organizat în Capitală şi un maraton al vaccinării, în cadrul căruia s-au vaccinat peste 20 de mii de persoane, un nou record s-a înregistrat pe 15 mai, însă de atunci cifrele au început să scadă”, a precizat coordonatorul Campaniei de Vaccinare anti-COVID.

Autoritățile susțin că vom putea spune că suntem protejați de virus abia după ce 70%  din populaţia României va fi imunizată.

Valeriu Gheorghiță, coordonator CNCAV: ″În ceea ce priveşte imunitatea de grup, ştim că e constituită prin vaccinare şi prin trecerea prin boala naturală. Avem în momentul de faţă peste 4,1 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză şi peste 1 milion de persoane raportate cu SARS-CoV-2. Procentul de imunitate de grup variază cu siguranţă de la anumite zone geografice la altele intre 30-35 la sută până la 45 la sută sau chiar mai mult.”

Însă, în condiţiile în care va creşte din nou numărul de cazuri, este posibil să ne confruntăm cu un al patrulea val de îmbolnăviri.

Premierul Cîțu și șeful Camerei Deputaților se contrazic în declarații

Ludovic Orban, liderul PNL și șeful Camerei Deputaților a transmis luni, că românii ar putea plăti pentru a-și face vaccinul anti-COVID-19. El a spus că statul va mai suporta costurile imunizării doar o perioadă, urmând ca în viitor cetățenii să plătească pentru a se proteja de virusul Sars-Cov-2.

"Și așa noi organizăm vaccinare gratuită, statul român suportă toate costurile vaccinării. E o situație excepțională, mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup. Dar, până la urmă, se va merge pe mecanismul, de exemplu, de la vaccinarea pe gripă, unde numai persoanele vulnerabile sunt vaccinate gratuit, celelalte categorii vor trebui să se vaccineze că e răspunderea lor. E vorba de sănătatea fiecăruia", a declarat Ludovic Orban luni după-amiază.

Câteva ore mai târziu, premierul Florin Cîțu l-a contrazis pe șeful PNL privind costurile vaccinării și a spus că imunizarea anti-coronavirus va fi gratuită.

"În România, vaccinul e gratuit și rămâne gratuit. Nu e nicio discuție în acest moment în Guvernul României de a schimba lucrurile. Din contră, deja avem comenzi pentru a continua vaccinarea și în toamnă, de a continua campania de vaccinare și anul viitor, pentru că nu știm exact cum va evalua pandemia".

Autoritățile schimbă strategia: vaccinare în gară și între blocuri

Se pare că cei care ezită să se vaccineze au o fobie față de medici, ace și spitale, iar pentru aceștia, dar și pentru toți ceilalți, vaccinarea se va muta, vara aceasta,  în locații iatipice: muzee, gări, aeroporturi, stadioane, localități turistice sau chiar în puncte de vaccinare organizate între blocuri.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că, odată ce campania de vaccinare va fi "spartă" în mai multe puncte mici unde se va vaccina, ne putem aștepta să nu mai avem zilnic zeci de mii de români vaccinați, însă este o modificare necesară, pentru a se ajunge și la persoanele care nu s-au vaccinat până acum.

Cadou de ziua copilului: maraton de vaccinare pentru adolescenții între 16 și 18 ani

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România a mai spus că „,în perioada 31 mai – 1 iunie va fi un maraton de vaccinare dedicat adolescenților între 16 și 18 ani, în toate centrele de vaccinare organizate la nivel național, centrele fixe, dar și în alte evenimente de tip maraton de vaccinare care se organizează în complementaritatea centrelor deja funcționale”.

Doctorul Gheorghiță a mai precizat că, adolescenții între 16 și 18 ani trebuie să meargă la vaccinare însoțiți de părinți sau tutorele legal.

„Mai exact, tinerii, adolescenții, între 16 și 18 ani, fiind evident însoțiți de părinți sau tutorele legal, se vor prezenta pe tot parcursul programului de lucru, ci nu doar după ora 14, în centrele de vaccinare și vor beneficia de acest proces.

De asemenea vor fi la nivelul fiecărui județ unul sau mai multe centre, în funcție de resursele umane, care vor avea activitate timp de 24 de ore și care, evident, vor permite aceste centre vaccinarea și după ora 20.

Din acest punct de vedere, centrele vor fi aprovizionate cu un număr suficient de doze, încât să asigurăm vaccinarea tuturor celor care se adresează și în felul acesta vrem să marcăm această Zi internațională a Copiilor cu un gest care arată interesul pentru tineri, interesul pentru siguranța noastră, a tuturor”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

În bilanțul la zi privind vaccinarea, medicul Gheorghiță a precizat că, până acum  4.159.340 de români s-au vaccinat, de la debutul campaniei de vaccinare, cu una sau două doze de vaccin, a anunțat Valeriu Gheorghiță. Dintre aceștia, 3.226.831 de persoane s-au vaccinat cu ambele doze.

Citește și:Valeriu Gheorghiţă: "Putem vaccina, fără probleme, circa 800.000 de copii". Ce spune despre al patrulea val

Maratoanele vaccinării de weekend prind cel mai bine la români

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net