”Nu este motiv de panică”, a spus ministrul sănătății Sorina Pintea miercuri (30 ianuarie), când a anunțat că în România este oficial epidemie de gripă. La orele prânzului, esrau 57 de decese, dar cifra se schimbă de la o oră la alta.


Numărul cazurilor de decese din pricina virusului gripal AH1N1 crește de la o oră la alta. În toată țara sunt înregistrate peste 134.000 de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii), cu 53.4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (87.492) și cu 14.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (117576).

”Nu este motiv de panică”, a spus ministrul sănătății Sorina Pintea miercuri (30 ianuarie), când a anunțat că în România este oficial epidemie de gripă

Când este declarată o epidemie

Două țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, au declarat, săptămâna trecută, epidemie de gripă, însă ambele îndeplinesc condițiile Organizației Mondiale a Sănătății. Ungaria a declarat epidemie la nivel național, iar Bulgaria la nivelul a 8 județe.

Virusul este prezent în mai multe țări din Europa.

harta_epidemie_gripa_ian_2019.jpg

harta epidemiei de gripa ianuarie 2019 europa
Așa arată harta țărilor din Europa unde se înregistrează cele mai multe cazuri. Culoarea portocaliu închis este peste România, cu cele mai multe cazuri până pe 29 ianuraie 2019
Foto: OMS

Criteriile de evaluare a formelor de manifestare a gripei sunt stabilite la nivel mondial și agreate de Organizația Mondială a Sănătății.

  • focar local - creșterea morbidității peste nivelul așteptat la nivel local (județ) sau focare în două sau mai multe colectivități din județ, cu confirmări de laborator.
  • activitate regională - creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în unul sau mai multe județe din teritoriul de supraveghere regional, dar numai cu confirmări de laborator.
  • săptămână epidemică - creștere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) și cel putin 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.
  • perioadă epidemică - succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice (care îndeplinesc criteriile de mai sus).
  • epidemie extinsă - creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în una sau mai multe regiuni, populația însumată a acestor regiuni totalizând 50% sau mai mult din populația totală a țării, cu confirmări de laborator în toate zonele în care se înregistrează creșteri ale numărului îmbolnăvirilor.
  • Sursa: Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile
Loading...