Când este nevoie de un certificat energetic și care este utilitatea acestuia?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

O tranzacție imobiliară vine la pachet cu o mulțime de documente birocratice, care pun la încercare persoanele implicate. Dat fiind faptul că nu vindem și cumpărăm clădiri în fiecare zi, parcă nu ne putem plânge de acest lucru, mai ales că multe dintre aceste acte birocratice se obțin din ce în ce mai ușor.

Un exemplu cât se poate de clar este certificatul energetic. Acesta este un document obligatoriu, introdus în legislația din România destul de recent, dovedindu-se extrem de util.

În cuvinte foarte simple, este o atestare obținută de la un auditor energetic prin care sunt oferite informații despre eficiența energetică a unei clădiri. Scopul principal al certificatului energetic este acela de a reduce în mod considerabil consumul de energie la nivelul întregii Uniuni Europene.

simeon stalpnicul png

De asemenea, certificarea energetica poate să aducă și alte avantaje, precum:

  • eficientizează tranzacțiile imobiliare;
  • ajută proprietarii să își îmbunătățească clădirile din punct de vedere energetic

Obținerea unui certificat energetic este relativ simplă, fiind necesară doar contactarea unui auditor energetic. În România există două tipuri de auditori: cei de gradul I și cei de gradul II.

simeon stalpnicul png

Atât auditorii de gradul I, cât și cei de gradul II pot să emită certificate energetice, însă dacă se dorește certificarea  unor clădiri mai speciale sau alte servicii din acest domeniu vor fi necesare serviciile unui auditor de gradul I. Pentru certificarea unui apartament însă, auditorul de gradul II vă poate ajuta.

Care sunt situațiile în care este nevoie de un certificat energetic?

Cea mai importantă situație în care un astfel de document este necesar este atunci cand se face o tranzacție imobiliară. În lipsa certificatului de performanță energetică, contractul de vânzare-cumpărare poate să fie declarat nul (este supus nulității relative și poate fi atacat în instanță).

simeon stalpnicul png

Există și situații în care certificatul este cerut de către diverse instituții ale statului sau în momentul în care se dorește obținerea unui credit. Spre exemplu, tinerii care doresc să achiziționeze o locuință prin programul Prima Casă sunt obligați să opteze pentru locuințe aflate în clasele de eficiență energetică A, B sau C.

simeon stalpnicul png

Acest lucru înseamnă că pentru proprietarii care doresc să vândă o locuință către beneficiarii acestui program de finanțare, este obligatoriu certificatul energetic.

Ce alte informatii merită amintite despre certificatul energetic?

Documentul nu este unul foarte complex, însă merită precizate anumite lucruri:

  • notarea clădirilor se face cu litere de la A la G, unde A reprezintă cea mai bună notă;
  • informațiile de pe certificat sunt foarte utile pentru cei care doresc eficientizarea imobilului din punct de vedere energetic;
  • costul unui certificat este destul de mic. Investiția nu depășește, de cele mai multe ori, 200 de lei, indiferent de mărimea locuinței. Este adevarat că dacă se dorește un audit energetic sau un studiu mai complex, costurile pot să treacă de 1000 de lei, însa pentru o simplă certificare a unui apartament sau a unei case individuale, costurile sunt destul de mici;
  • valabilitatea unui astfel de certificat de performanță energetică este de 10 ani. Practic, cât timp structura clădirii nu este modificată, certificatul are o valabilitate foarte mare, ce face investiția să merite din plin;
  • ajută la creșterea valorii imobilului. Prezența unui certificat energetic poate să ofere un ajutor serios atunci cand vine vorba despre valoarea imobilului, în primul rând pentru că poate demonstra apartenența clădirii la o anumită clasă de eficiență energetică. În al doilea rând, ajută vânzătorul să depisteze și să rezolve eventualele probleme ale imobilului (în cazul în care acestea există), înainte de a-l pune în vînzare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net