Când începe şi cât durează Postul Paştelui în 2019

Ultima actualizare:
În săptămâna albă se mănâncă produse animale, dar nu carne
În săptămâna albă se mănâncă produse animale, dar nu carne

Chiar dacă multă lume se întreabă când începe Postul Paştelui în 2019 puţini se gândesc la îmbunătăţirea vieţii duhovniceşti. Postul trebuie să fie o perioadă în care ne stăpânim poftele trupeşti şi să ne căim pentru faptele noastre, astfel spus postul ar trebui să ne ducă pe calea spre mântuire. Dacă este o abstinenţă de la mâncare nu este decât o dietă.

Postul Paştelui în 2019 începe luni 4 martie şi se încheie dimineaţa zilei de duminică 28 aprilie, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Luni 25 martie, de Bunavestire şi Duminică 21 aprile, de Florii, este dezlegare la peşte.

3 martie, Lăsata Secului la carne

Începând cu Duminica Înfrioşătoarei Judecăţi, ne pregăteşte pentuu perioada Postului Paştelui fiind ultima zi în care se poate consuma carne. Toţi oamenii care au trăit vreo dată, toate generaţiile de la Adam şi eva până la sfârşitul timpurilor, se vor prezenta în faţa Domnului pentru a îşi primi răsplata pentru viaţa care au dus-o în scurta lor prezenţă pe pământ, primind fericirea sau pedeapsa pentru veşnicie. Gândul la Judecata de pe Urmă ar trebui să ne facă să medităm la păcatele noastre de peste an şi să ne îndemne la pocăinţă şi la fapte bune. În această săptămână se poate mânca numai produse animale, ouă şi produse lactate, miercuri şi vineri fiind dezlegare la peşte, ouă, lapte şi produse din lapte.

10 martie, Lăsata Secului pentru Postul Paştelui 2019

Duminica Izgonirii din iad este ultima zi înainte de Postul Paştelui. În care se poate mânca ouă, lapte şi produse din lapte. De acum înainte timp de 7 săptămâni, creştinul ortodox trăieşte cu că viaţa de acum este timpul în care ne pregătim pentru viaţa de după moarte. Pocăinţa este singurul mijloc prin care-l putem îmbuna pe Judecător. Este timpul să împlinim poruncile Domnului şi să ne îmbogăţim cu fapte bune.

De la Lunea cea curată, la Sâmbăta lui Lazăr

Prima zi a postului este “Lunea cea curată”, când în vechime măcelarii îşi puneau cuţitele în cui şi închideau măcelăriile şi nu mai deschideau tarabele până în ultima zi a postului, Sâmbăta lui Lazăr, pentru ca gospodinele să poată face aprovizionarea pentru ospăţul de a doua zi. Astăzi, e plină ţara de şaormării şi importăm animale pentru a avea ce mânca în post, iar preţul ouălor creşte pentru că au mare căutare.


    În săptămâna albă se mănâncă produse animale, dar nu carnefoto: Shutterstock
În săptămâna albă se mănâncă produse animale, dar nu carnefoto: Shutterstock

Ce trebuie să facem în Postul Paştelui

  • Biserica ne cheamă să ne nevoim, sfântul Petru ne învaţă că avem trei mari vrăjmaşi: Poftele Trupului, lumea cu tentaţiile ei şi Satana care “ca un leu răcnind umblă căutând pe cine să înghită” (I Petru 5, 8), iar postul este prima armă pe care o avem la îndemână.
  • A a doua armă este rugăciunea, în biserică şi în afară, dimineaţa şi seara, înainte şi după masă, înainte de drum, sau pe drum, în maşină sau în avion, e bine să ne rugăm, mai ales în postul paştelui ar trebui să zăbovim un pic mai mult la gândul către Dumnezeu.
  • A treia armă este milostenia. Nu cere nimeni să dai tot ce câştigi aşa cum făceau cu apostolii, nici jumătate cum ne sfătuieşte Ioan Înaintemergătorul Domnului, dar dă măcar 10 la sută aşa cum făceau evreii. Ai adunat 100, dă 10 săracului.
  • A patra armă este cea mai grea este iertarea duşmanului. Rugăciunea “Tatăl nostru” spune şi ne iartă nouă greşelile noastre precum şi noi iertăm vrăjmaşilor noştri. Aşadar ierţi, vei fi iertat. Nu ierţi, nu vei obţine nici tu clemenţa lui Dumnezeu. Sfântul Cosma Etolianul ne învaţă că este “vai de cel care moare înainte de a se împăca cu duşmanul său! Mii de preoţi şi mii de episcopi să le citească rugăciuni la mormânt! Nu se iartă.”
image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net