Când se termină pandemia? "Este foarte puțin probabil să spunem că la anul pe vremea asta am scăpat!"

Ultima actualizare:

    Mulți oameni speră că pandemia va dispărea până la anul, cu ajutorul vaccinuluiFoto: Pixabay
Mulți oameni speră că pandemia va dispărea până la anul, cu ajutorul vaccinuluiFoto: Pixabay

Vaccinul anti-Covid pare că aduce o rază de speranță pe plan global, însă când se va termna pandemia? Din păcate, specialiștii cred vom mai avea de tras cel puțin un an. Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, spune că în cel mai optimist scenariu am putea primi vaccinul în a doua jumătate a lunii decembrie, iar în cel mai pesimist - la începutul anului viitor

Sunt de acord cu scenariul optimist că vom începe din decembrie vaccinarea grupelor de risc, în special personalul medical și paramedical, dar sunt sceptică privind posibilitatea de a atinge obiectivul vaccinal necesar de 70-80 la sută din populația României la anul pe vremea aceasta”, a declarat la Digi24. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.

Cei care nu se vaccinează lungesc perioada pandemiei, spun experții

Refuzul populației de a se vaccina va duce la imposibilitatea obținerii imunității de grup, care se consideră a fi atinsă după imunizarea a 60-70 la sută dintre persoane.

„Vaccinul este un produs farmaceutic, vaccinarea este un serviciu medical, se poate face, conform legilor privind drepturile pacientului și drepturile omului, doar cu acordul persoanei. În România, vedem că există și diverse mișcări împotriva vaccinului. Populația României nu știe tot timpul care este beneficiul și mai degrabă crede știrile greșite despre vaccinare. Nu se informează din site-uri științifice,  nu întreabă specialiștii și de cele mai multe ori ajungem la situația în care chiar dacă vom avea disponibil vaccinul, așa cum s-a întâmplat în unii ani cu vaccinul antigripal, populația să nu dorească vaccinarea, în așa fel încât să atingem obiectivul vaccinal majoritar, care să asigure întreruperea lanțului de transmitere (....) Probabil că vom ajunge la 40-45 la sută. Nu este suficient pentru a întrerupe transmiterea, dar este suficient pentru a ridica presiunea de pe sistemul medical național și eu sper că cu ajutorul presei, cu ajutorul comunicatorilor de sănătate și al tuturor organizațiilor profesionale din sănătate, al organizațiilor pacienților, să mai putem crește cu 15-20 de procente, în așa fel încât să ajungem la 60-65 la sută, care să ne asigure o siguranță nu de întrerupere a transmiterii, ci de reducere controlată, astfel încât să putem gestiona fenomenul acestei epidemii”,”, a explicat Ioana Stăncel.

„Este foarte puțin probabil să spunem că la anul pe vremea asta am scăpat.Eu pot să spun că practic, apariția vaccinului înseamnă începutul sfârșitului acestei pandemii. Că vom reuși să o limităm până la anul pe vremea aceasta sau poate chiar încă un an de aici înainte, este foarte important că avem o rază de speranță", a afirmat Gindrovel Dumitru, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net