Când te vaccinezi anti Covid-19 dacă ai avut virusul sau ai fost imunizat pentru gripa sezonieră

Ultima actualizare:

    Ne putem vaccina anti-Covid-19 după 28 de zile de la imunizarea pentru gripa sezonieră sau de la vindecarea de coronavirusFoto: Guvernul României
Ne putem vaccina anti-Covid-19 după 28 de zile de la imunizarea pentru gripa sezonieră sau de la vindecarea de coronavirusFoto: Guvernul României

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti Covid-19, este de părere că ar trebui ca în primele şase luni din acest moment să poată fi asigurată imunizarea a circa 60-70% din populaţie. Dacă vom ajunge în acel punct, consecinţele pandemiei vor fi mult diminuate şi vom putea pune punct acestui flagel. Tot acesta a explicat Când te vaccinezi de anti Covid-19 dacă ai avut virusul sau ai fost imunizat pentru gripa sezonieră.

”Este un moment emoţionant pentru toată lumea. Astăzi este ziua profesorului Louis Pasteur, părintele microbiologiei şi cred că această campanie de vaccinare reprezintă un tribut adus cercetării medicale,  progresului ştiinţitfic şi tuturor celor care s-au jertfit pentru a salva vieţi omeneşti şi întregului corp medical şi tuturor pacienţilor care din păcate au avut de suferit din cauza acestei pandemii. Cred că doar împreună prin solidaritate, prin coeziune, prin mesaj comun, transparent şi onest putem merge mai departe şi sunt convins că putem să câştigăm această bătălie împotriva pandemiei Covid-19. Astăzi s-a concretizat speranţa noastră, avem încredere că lucrurile merg bine, iar eu prin prisma faptului că sunt coordonatorul acestei campanii de vaccinare mă voi preocupa şi vă asigur că fac tot ce ţine de minte, de echipa pe care o coordonez ca lucrurile să se desfăşoare cât mai normal într-un cadru cât mai favorabil vaccinării aşa încât până la final ultima persoană vaccinată să fie în condiţii de siguranţă şi să putem spune împrenă să spunem că am pus capăt acestei pandemii”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat în legătură cu contraindicaţiile pentru cei care se vaccinează antigripal, medicul a explicat: ”În acest moment datele susţin faptul că aceste tipuri de vaccinuri trebuiesc făcute distanţat la un interval de 28 de zile. Practic, încă nu sunt studii care să certifice siguranţa administrării concomitente a mai multor tipuri de vaccinuri care să includă şi vaccinarea împotriva Covid-19, aşa încât recomandarea medicală este, dacă ne vaccinăm împotriva virusurilor gripale, să ne vaccinăm la 28 de zile pentru Covid şi invers”.

Medicul Valeriu Gheorghiță coordonează campania de vaccinare anti Covid-19
Medicul Valeriu Gheorghiță coordonează campania de vaccinare anti Covid-19

Valeriu Gheorghiţă a precizat că a fost trimis necesarul de doze conform solicitărilor de la fiecare unitate sanitară, în baza programărilor efectuate.

3.000 de pesoane se pot vaccina anti-Covid-19 în următoare zilele

”Trebuie să înţelegem că sunt flacoane multidoze şi cu siguranţă vor exista pierderi ale acestor doze şi irosiri. Din acest punct de vedere, această estimare nu trebuie să fie pur matematică, tot timpul putem suplimenta acest necesar ţinând cont şi de faptul că este această perioadă a anului în care o parte din personal este în concediu, altă parte este recent trecută prin această infecţie, iar alţii, care au trecut prin această infecţie, au decis să amâne momentul vaccinării. Faptul că vorbim de peste 3.000 de persoane care se vaccina în următoarele trei-patru zile nu înseamnă un refuz al celorlalte persoane, ci pur şi simplu o amânare a momentului ţinând cont de situaţia în care ne aflăm la momentul actual vizavi de perioada anului”, a subliniat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

În 6 luni, 60-70% din populație ar trebui să fie imunizată

Medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că, dacă lucrurile decurg bine şi disponibilitatea vaccinurilor va fi cea de care avem nevoie, ar trebui ca în primele şase luni din acest moment să poată fi asigurată imunizarea a circa 60-70% din populaţie, ceea ce reprezintă nivelul la care consecinţele pandemiei sunt mult diminuate şi putem pune punct acestui flagel.

Conform lui Gheorghiţă, în 29 decembrie continuă vaccinarea, pe 28 decembrie va sosi următoarea tranşă de vaccinuri, confirmarea acestui lucru fiind aşteptată în cursul acestei zile.

Din data de 29 începe distribuirea către cele 370 de centre din unităţile medicale din România.

Medicul Valeriu Gheorghiță despre noua tulpină de coronavirus

Întrebat dacă noua tulpină de coronavirus, descoperită în Marea Britanie, se află pe teritoriul ţării noastre, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: ”România cu siguranţă are această capacitate, există posibilitatea de secvenţiere a genomului viral, atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât şi la nivelul Institutului de Boli Infecţioase profesor doctor Matei Balş, de altfel au fost şi făcute studii de evaluare a genotipului viral tocmai pentru a vedea care este din punct de vedere filogenetic traseul acestui virus, dar au fost deja publicate, cu siguranţă colegii, experţii din Institutul Matei Balş şi Institutul Cantacuzino vor face aceste date de  secvenţiere şi le vom afla în curând. Nu ştiu, dar orice este posibil”.

El a explicat că, din ce se ştie în acest moment, vaccinul are acoperire cu un nivel bun de protecţie pentru această tulpină. ”Practic mutaţiile care au apărut la nivelul proteinei S sunt mutaţii minore care un impactează acoperirea vaccinală împotriva acestui virus”, a argumentat el.

Citește și: 

Adrian Streinu-Cercel s-a vaccinat: "Dacă lumea nu înțelege că din acest virus se moare, e problema lor

Ce spune ministrul Sănătății despre despăgubirea celor care ar putea avea reacţii adverse la vaccinul anti-Covid

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net