Când va ajunge valul 5 în România. Imunologul Radu Ciurnei: ”Se va confunda cu valul 4”

Ultima actualizare:

    Am putea vedea din nou pacienți în stare gravă la ATIFOTO: Facebook/ RoVaccinare
Am putea vedea din nou pacienți în stare gravă la ATIFOTO: Facebook/ RoVaccinare

Europa începe să se confrunte deja cu valul 5 al pandemiei de COVID-19. În România nici măcar nu am reușit să ieșim din valul 4. Specialiștii cred că nici nu vom avea timp să ne dăm seama când vom avea o nouă situație gravă, iar acest fapt se întâmplă din cauza numărului mic de vaccinați.

Unele țări iau decizii dure după ce numărul de infectări a crescut. Austria, de exemplu a decis carantină de trei săptămâni pentru toată lumea, chiar și pentru cei vaccinați.

Radu Ciornei, medic și doctor în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară, avertizează într-un interviu acordat Hotnews.ro că în țara noastră, valul 4 și valul 5 se vor confunda practic.

Medicul consideră că valul 5 va ajunge în perioada următoare și în România, însă vestea proastă este aceea că, cel mai probabil, se va confunda practic cu valul 4 și riscăm să nu avem o pauză propriu-zisă între cele două valuri.

"Valul 4 la noi este un val foarte trenant, cred că abia acum noi facem egalizare între valuri cu țările din vest. Acest val 4 se va confunda cu valul 5 în România, comparativ cu restul Europei și se va întinde, cel mai probabil, până când va veni căldura în România, în luna aprilie-mai, pentru că vremea caldă resetează problema cu acest virus."

Până atunci, România ar putea ajunge la o rată de vaccinare de 60%, "și eu spun că ajungem, atunci vom fi și noi în rând cu lumea", afirmă medicul Radu Ciornei.

Specialistul mai spune că și în următorul val pandemic, România va fi în fruntea Europei la numărul de decese.

"Avem toate șansele ca la sfârșitul primăverii să împărțim această statistică neagră, să fim primii în Europa alături de vecinii din Bulgaria la numărul de morți la milionul de locuitori la finalul valului 4, iar acest lucru se corelează fantasic de bine, din păcate, cu numărul scăzut al vaccinărilor în populația generală", a mai explicat medicul.

De suntem în urma Europei la valuri pandemice

Medicul Radu Ciornei a mai explicat că țara noastră nu a resimțit aproape deloc valul 1 al pandemiei de COVID-19 pentru că au fost impuse din timp restricții.

 ”În momentul în care în Lombardia și în Spania erau câte 500 - 700 - 1.000 de morți pe zi, noi nu aveam nimic. Noi valul 1 nu l-am simțit absolut deloc datorită acelor restricții, datorită stării de urgență. În starea de urgență nu ne-am îmbolnăvit aproape deloc, s-a îmbolnăvit doar Suceava, și uitați-vă că Suceava are o traiectorie absolut aparte față de restul țării”, a mai precizat medicul pentru Hotnews.ro.

Dr. Ciornei a mai spus că valul 5 va fi un ”flash scurt”, un vârf scurt de infectare a persoanelor în special nevaccinate sau care nu s-au mai infectat, care va coborî înapoi la fel de repede cum a venit.

Citește și:LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA: Sub 2000 de cazuri noi anunțate în ultimele 24 de ore

34 de paturi libere, disponibile la ATI pentru bolnavii de Covid. Nouă dintre ele sunt în București

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net