Testarea pentru coronavirus în farmacii ar putea să înceapă într-o săptămână, în paralel cu dezbaterea ordinului de ministru fiind făcut și instructajul farmaciștilor, a precizat, la Digi24, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.


„Nu este deloc imposibil, este ceea ce ne dorim și noi, este ceea ce vom face în farmacii, pentru că este foarte important ca acest test să fie recoltat corect”, a spus medicul Andreea Moldovan la Digi 24, despre știrea că toată lumea din Marea Britanie va avea acces gratuit la două teste anti-COVID pe săptămână.

Potrivit ordinului Ministerului Sănătății, kiturile de testare vor fi livrate gratuit către farmacii, iar farmaciile își vor putea fixa un cost de testare, despre care ministrul crede că „va fi competitiv și rezonabil”. "Vom livra gratuit prin intermediul DSP-urilor către farmacii teste, kit-uri de testare şi farmaciile pot stabili singure un cost de testare. Avem încredere că acesta va fi unul competitiv, să îi spunem rezonabil, aşa încât cât mai mulţi oameni să se poată testa. (...)", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Farmaciștii, instruiți online pentru recoltarea corectă

Medicul infecționist Andreea Moldovan, secretar de stat în MS, a precizat că testarea rapidă în farmacii va fi făcută în România „cât de curând”. „Probabil”, a răspuns ea, întrebată dacă ar putea fi vorba de un termen de o săptămână. „De la început au fost mulți farmaciști care și-au exprimat dorința să testeze. Va fi un ajutor mare și deja suntem întrebați când va începe trainingul pentru farmaciști, cum se va desfășura tot acest proces. Trainingul merge în paralel (cu dezbaterea publică a ordinului, n.red.), materialele informative sunt în curs de finalizare, avem de la testarea în școli un număr mare de informații disponibile, pe care le utilizăm și pentru farmacii, inclusiv clipuri cu modalitatea de testare și se va face un instructaj online care să vină cu răspunsurile care pot să apară din partea farmaciștilor”, a mai spus secretarul de stat.

Citește și:

Testele rapide Covid. Cum funcționează? Cine le poate cumpăra? Cât de sigure sunt?

Am bătut toate recordurile în valul 3 al pandemiei. Când e așteptat vârful deceselor?

 

 

 
 
Loading...