Care este legenda Cascadei Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din lume

Ultima actualizare:

    Cascada Bigăr din Caraș-Severin a fost declarată în anul 2013 drept cea mai frumoasă cascadă din lumeFoto: wikipedia.ro
Cascada Bigăr din Caraș-Severin a fost declarată în anul 2013 drept cea mai frumoasă cascadă din lumeFoto: wikipedia.ro

În anul 2013, Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, județul Caraș-Severin, a fost desemnată de site-ul specializat The World Geography drept cea mai frumoasă cascadă din lume. Povestea apariției ei este, însă, la fel de frumoasă, o legendă veche făcând pomenire despre iubirea imposibilă și tragică dintre o fată a locului și un tânăr numit Bigăr.

Povestea Cascadei Bigăr îi fascinează pe cei care o vizitează ori, pur și simplu, pe cei care o află, stârnindu-le dorința de a vedea locul încărcat de magie din Caraș-Severin, În 2013, a fost desemnată drept cea mai frumoasă cascadă din lume de site-ul The World Geography care, cu acel prilej, i-a publicat și legenda apariției ei. Cascada e alimentată de izvorul Bigăr care, la un moment dat, se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos, formând căderea de apă cunoscută drept Cascada Bigăr.Zona, ce aparține de teritoriul administrativ al comunei Bozovici – aflându-se cam la jumătatea drumului dintre Bozovici și Anina - este declarată arie protejată și face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

Povestea formării Cascadei Bigăr este despre o iubire imposibilă

Revenind la legendă, se spune că. demult, trăia pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjene, o familie de țărani gospodari, a căror singură amărăciune era lipsa unui urmaș care să le ducă numele mai departe. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care îi spuse că doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stâncă, va naște o fată căreia, însă, nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia merse la izvor și bău apă. Nu după multă vreme, așa cum i se promisese în vis, născu o fetiță.

Copila fermeca cu privirea orice ființă omenească care stătea în preajma sa, iar mai târziu deveni o fecioară râvnită de toți flăcăii ținutului. Dar inima ei tânjea după un singur flăcău, al cărui nume era Bigăr. Simțind primejdia morții, tatăl fetei o închise în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei fură auzite de vrăjitoare, care îi șopti: “Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ți transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale. Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubești aproape de tine, dar niciodată nu veți putea trăi împreună în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi, în cealaltă lume, în “Tărâmul Regăsirii Dorului”. Toate se petrecură întocmai cum sortise vrăjitoarea, iar cascada a rămas mărturie a iubirii celor doi tineri, o iubire ce ne arată că dragostea înseamnă fericire și sacrificiu deopotrivă.

În luna mai 2017, au fost finalizate lucrările de amenajare a zonei, ce ua prevăzut crearea unui traseu pietonal între parcare şi intrarea în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, amenajarea unui drum de acces de la intrarea în parc şi construcţia unei platforme care facilitează accesul la baza cascadei, amenajarea unor spaţii şi poteci între cascadă şi izvor, cât şi realizarea unei treceri către Grota Bigăr, aflată în apropierea cascadei. De atunci, peste 100.000 de turiști vizitează anual locul încărcat de poveste, pentru a admira frumusețea Cascadei Bigăr și a afla legenda acelei iubiri imposibile.

image
image
image
image
image
image
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net