Care sunt pașii pentru numirea noului șef DNA. Ministrul Justiţiei anunţă începerea selecţiei

Ultima actualizare:

    Ministrul Justiției, Tudorel Toader și-a văzut visul cu ochii: după ce a ales noul șef DIICOT, alege și noul șef DNA
Ministrul Justiției, Tudorel Toader și-a văzut visul cu ochii: după ce a ales noul șef DIICOT, alege și noul șef DNA

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a anunţat, luni, începerea selecţiei pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA, care se va desfăşura până pe 30 iulie. Potrivit Constituției, ministrul Justiției, Tudorel Toader, urmează să facă o propunere pentru șefia DNA, care primește avizul consultativ al CSM, iar în final președintele semnează decretul de numire. Aici apar controversele, pentru că PSD și ALDE sunt pe ultima sută de metri pentru a tăia și în acest caz din atribuțiile celui mai important om în statul român

Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, aflată acum în vigoare, stabileşte clar procedura de numire a şefului DNA: numirea o face preşedintele, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul (neobligatoriu) al Consiliului Superior al Magistraturii. Pe românește, succesorul Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA va fi numit de preşedintele Klaus Iohannis, care va primi propunerea de la Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Preşedintele poate refuza propunerile ministrului, în actuala lege care reglementează tot acest proces, nu există nici un fel de condiționări pentru șeful statului. Adică preşedintele poate respinge oricâte propuneri ale ministrului Justiţiei, cu condiţia să facă publice motivele.

Însă, parlamentarii PSD-ALDE încearcă să schimbe procedura de numire. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, condusă de către deputatul PSD Eugen Nicolicea, a respins luni, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Principala modificare făcută la finalul anului trecut la această lege, de către Comisia special condusă de deputatul Florin Iordache, a fost că preşedintele țării poate refuza o singură dată numirea procurorilor de rang înalt. Reprezentanții PSD încearcă să minimalizeze rolul acestei modificări în procesul de selecție a noului șef al DNA.

"În Legea 303, care deocamdată nu a intrat în vigoare, singura modificare era aceea că preşedintele poate refuza motivat o dată. Dar, deocamdată, Legea 303 nu este în vigoare. Procedura şi în vechea lege şi în actuala lege porneşte de la Ministerul Justiţiei, cu un aviz de la CSM şi preşedintele este cel care numeşte. E normal, fără un amestec al politicului sau al Parlamentului în această lege", a recunoscut deputatul Florin Iordache, președintele Comisie Parlamentare pentru modificarea Legilor Justiției. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată.

Pe 11 iulie, CSM decide unde pleacă Kovesi

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discută miercuri unde îşi va continua activitatea Laura Codruţa Kovesi. Aceasta a fost revocată luni din funcţia de procuror şef al DNA. Kovesi a anunţat că activitatea sa în DNA înceteză începând de astăzi, dar rămâne procuror.

Pe ordinea de zi a şedinţei din 11 iulie a Secţiei pentru procurori a CSM se află un singur punct: "Nota Direcţiei resurse umane şi organizare nr. 4303/2018 privind continuarea activităţii doamnei Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a revocării din funcţia de conducere deţinută". Potrivit unor surse apropiate de Palatul Cotroceni, Kovesi are de ales să se întoarcă la DIICOT sau să accepte propunerea de a ocupa scaunul de consilier la Palatul Cotroceni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net