Casele ridicate de Guvern pentru sinistraţii de la Vadu Roşca au fost vândute sau abandonate!

Ultima actualizare:

    Aşa arată cartierul-fantomă pentru care Guvernul a plătit 1,5 milioane de euroFoto: "Adevărul"
Aşa arată cartierul-fantomă pentru care Guvernul a plătit 1,5 milioane de euroFoto: "Adevărul"

Vă amintiţi de puhoaiele care au măturat în 2005 satul vrâncean Vadu Roşca? În urma inundaţiilor, opt oameni au murit, iar gospodăriile au fost distruse. Guvernul a construit apoi 146 de case pentru sinistraţi, în satul Boţârlău, mai departe de zona inundabilă. La 11 ani de la dezastru, locuinţele ridicate pe bani de la stat sunt fie abandonate, fie vândute!

Locuinţele construite cu bani de la Guvern pentru localnicii sinistraţi din satul vrâncean Vadu Roşca s-au transformat într-un cartier-fantomă.În urmă cu 11 ani, în iulie 2005, sătenii din Vadu Roşca, comuna Vulturu, au trăit clipe dramatice. După mai multe zile de ploaie, debitele râurilor Putna şi Siret au crescut semnificativ, iar puhoiul de apă care a depăşit digul din sat s-a revărsat peste localitate, acoperind-o în întregime. Acoperişurile caselor nu se mai zăreau, acestea fiind înghiţite de apa care a ajuns să măsoare şi trei metri. În urma inundaţiei au murit opt persoane, care n-au reuşit să fugă din calea viiturii.

Guvernul, Gigi Becali, Patriarhia şi Gică Popescu

În total, 416 case din Vadu Roşca au suferit avarii grave, astfel că nu au mai putut fi locuite. Autorităţile au decis atunci, de comun acord cu localnicii, să mute satul din zona inundabilă. Gigi Becali a decis construirea din banii săi a 200 de locuinţe. Locul ales pentru construcţia imobilelor i-a fost pus la dispoziţie de primărie, în satul Boţîrlău, aproape de Drumul Naţional Focşani-Galaţi. Până la venirea iernii, casele au ajuns să fie locuite de sătenii loviţi de furia apelor. La rândul său, Guvernul, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, a construit în altă zonă, tot în satul Boţârlău, dar ceva mai departe, 146 de case, la care s-au adăugat şapte imobile ridicate de Patriarhia Română şi 11 de fundaţia fostului fotbalist Gică Popescu.

“Casele lui Becali sunt mai aproape de şosea”

Biserica ridicată de Gigi Becali pentru sinistraţi
Biserica ridicată de Gigi Becali pentru sinistraţi

Astăzi, locuinţele lui Gigi Becali sunt ocupate integral de cei care au primit acte pe ele, iar cele ale Guvernului sunt abandonate în proporţie de 70% , deşi la rândul lor se află în proprietatea oamenilor. “Casele lui Becali sunt mai aproape de şosea, au fost date în folosinţă mai repede şi în cartierul acela există şi o biserică, construită tot de Gigi Becali“, explică Nicuşor Păcuraru, primarul comunei Vulturu. Edilul menţionează că sătenii care au primit case de la Guvern şi-au refăcut şi vechile gospodării inundate din Vadu Roşca şi au mers să locuiască acolo, pentru că au mai mult teren.„După ce s-au retras apele, oamenii s-au întors din nou la gospodăriile lor, cei în vârstă în special, pentru că tinerii sunt plecaţi în Italia. Sătenii au rămas în proprietate şi cu casele de la Guvern. Mulţi le-au vândut deja. Prin legea dată de Guvern se preciza că, timp de cinci ani de la construire, casele nu pot fi înstrăinate. După ce a trecut termenul, s-au vândut peste 50 de case. Este proprietatea lor şi nu avem cum să intervenim“, adaugă primarul.

“Acolo am doar 500 de metri de teren”

Tanti Petria a rămas în casa veche din Vadu Roşca
Tanti Petria a rămas în casa veche din Vadu Roşca

Petria Dumitru este unul dintre sinistraţii care a primit casă construită din fonduri guvernamentale la Boţârlău. Am găsit-o însă în casa ei veche, de la Vadu Roşca, de unde spune că nu va pleca decât moartă. Are 75 de ani şi a precizat că şi-a refăcut cum a putut căsuţa rămasă în picioare după viitură. „Am casă dată de Guvern, dar nu stă nimeni în ea. Mai merg când şi când acolo, să văd ce mai este, dar nu puteam să abandonez casa veche. Acolo am doar 500 de metri de teren, nu pot să cultiv o roşie, să pun o brazdă de ceapă. Stau aici la mine şi o păstrez şi pe aia, pentru copii sau pentru alte vremuri rele“, spune tanti Petria.Revenind în cartierul abandonat, unde cele 146 de locuinţe au costat bugetul de stat, la vremea când au fost ridicate, peste un milion şi jumătate de euro, descoperim că doar câteva case sunt locuite. Cele mai multe sunt în stare de degradare, au pereţii scorojiţi, lacăte pe uşi şi lanţuri la porţi. În plus, sunt invadate de bălării.

Citeşte întreaga poveste pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net