Cât este amenda dacă nu ai la tine declarația pe proprie răspundere

Ultima actualizare:
Declarația pe proprie răspundere poate fi scrisă și de mână
Declarația pe proprie răspundere poate fi scrisă și de mână

Declarația pe proprie răspundere a redevenit obligatorie pentru toate persoanele care ies din casă după ora 23.00, iar amenda pe care ai putea s-o plătești dacă nu ai documentul la tine este usturătoare. Iată cât ai putea să scoți din buzunare!

Din 9 noiembrie, România se află în carantină parțială, iar acest lucru presupune intrarea în vigoare a anumitor restricții. Cea mai importantă este limitarea circulației pe timp de noapte, după ora 23.00 și până la ora 05.00. Există, însă, și excepții, iar dacă te încadrezi într-una dintre acestea vei fi obligat să prezinți organelor de poliție, la cerere, declarația pe proprie răspundere. În cazul în care nu ai completat-o și nu o ai la tine, vei suporta consecințele și plăti o amendă care te-ar putea lăsa falit. Suma maximă este foarte mare tocmai pentru a-i descuraja pe cei ce nu respectă legea. Așadar, dacă te afli pe stradă, noaptea, după ora 23.00 și până la ora 05:00 dimineața și nu ai asupra ta declarația pe proprie răspundere, vei plăti o amendă între 500 și 2500 de lei.

CITEȘTE ȘI: Caricaturistul Aurelian Şuţă a murit, infectat cu COVID-19. A desenat şi de pe patul de spital

Când poți să ieși din casă cu declarație pe proprie răspundere

De luni, deplasările pe timp de noapte în afara domiciliului, în intervalul 23.00-5.00, vor fi interzise, însă oamenii vor putea să iasă afară în anumite cazuri excepționale. Toți cei care ies în acest interval trebuie să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere, semnată, în care să arate motivul deplasării.Iată excepțiile: 

  • Oamenii care merg la serviciu. Deplasarea în interes profesional, între locul de domiciliu și locul de desfășurare a activității profesionale, este permisă. Dovada se face cu o legitimație de serviciu, cu o adeverință de la angajator sau cu o declarație pe propria răspundere.
  • Oamenii care merg la doctor sau la farmacie. Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente este permisă.
  • Persoanele care călătoresc în/din alte localități. Deplasările în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției sunt permise. E vorba de călătorii cu avion, tren, autocar sau alte mijloace de transport (nu mașina personală). Justificarea acestei situații se face cu un bilet sau altă formă de dovadă a plății călătoriei.
  • Deplasări cu motive justificate: îngrijirea sau însoțirea copilului, asistența acordată persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități și pentru decesul unui membru al familiei


    Declarația pe proprie răspundere poate fi scrisă și de mână
Declarația pe proprie răspundere poate fi scrisă și de mână

Cum se completează declarația pe proprie răspundere  

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă:

  • numele și prenumele;
  • data nașterii;
  • adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale;
  • motivul deplasării;
  • data completării;
  • semnătura.

CITEȘTE ȘIE oficial! Parlamentul a decis că piețele și târgurile pot rămâne deschise la interior

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net