Cât înseamnă de fapt majorarea de pensie: 178 de lei în plus

Ultima actualizare:

    Primele pensii majorate vor fi primite începând de astăzi, 2 septembrieFoto: Shutterstock
Primele pensii majorate vor fi primite începând de astăzi, 2 septembrieFoto: Shutterstock

Guvernanții s-au lăudat că de la 1 septembrie le-au mărit bătrânilor pensiile. Calculate la pensia medie înseamnă mare 178 de lei în plus. În cazul celor care trăiesc din indemnizația socială majorarea este 64 de lei.

Punctul de pensie a crescut ieri, 1 septembrie, de la 1.100 la 1.265 de lei, când a intrat în vigoare parțial noua lege a pensiilor. Astfel, veniturile bătrânilor s-au majorat cu 15%. Tradus în bani, asta înseamnă în jur de 178  de lei, dacă calculăm în funcție de pensia medie.

Potrivit INS, în trimestrul al II-lea, pensia medie per total a fost de 1.189 de lei, plus cei 15% înseamnă 1.367 de lei. În cazul celor pensionați pentru limită de vârstă, creșterea venitului a fost de la 1.348 de lei la 1.550 de lei. Pentru pensionarii agricultori, majorarea la pensia medie este de 73 de lei, de la 489 de lei, cât a fost până acum, la 562 de lei.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, numărul total al pensionarilor din România este de 4.964.018, dintre aceştia, 4.668.104 beneficiază de pensii de stat şi 295.900 sunt pensionari agricultori.

Și pensia minimă a crescut de la 1 septembrie

Totodată, au crescut de la 1 septembrie pensia minimă garantată cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei, dar și indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionărilor încadraţi în gradul I de invaliditate, de la 880 lei la 1.012 lei. Impactul bugetar pentru această majorare este de circa 8,4 miliarde de lei, iar guvernanții spun că au bani.

La 1 septembrie 2020, crește din nou pensia

Următoarea creștere a punctului de pensie va fi anului viitor, tot de la 1 septembrie, când va fi de 1.775 de lei. În anul 2021, punctul de pensie va ajunge la 1.875 lei.

Ulterior, din 2022, pensiile se vor majora în raport cu inflația. Dar specialiștii de la FMI i-a avertizat pe guvernanți că o majorare rapidă a pensiilor va duce la o creștere semnificativă a cheltuielilor, ceea ce ar reduce puternic bugetele alocate investiţiilor și unor domenii importante precum Sănătatea şi Educaţia.

Ieri, în vizita sa la Constanța, premierul Viorica Dăncilă a fost huiduită de pensionarii cu care s-a întâlnit și au strigat: „analfabeta”.

”Dacă atât îi duce mintea, atât fac”, a fost replica acesteia, care s-a arătat nemulțumită că Guvernul a crescut pensiile, iar oamenii nu sunt recunoscători.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/pensiile-mari-vor-fi-impozitate-cu-pana-la-50

https://www.click.ro/news/national/deputatii-au-votat-legea-pensiilor-ce-modificari-importante-aduce-pentru-pensionari

https://www.click.ro/news/national/iata-ce-pensii-vom-avea-din-2021-calculele-facute-de-ministerul-muncii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net