În cât timp trebuie consumate ouăle roșii de Paște

Ultima actualizare:

    Veterinarii spun că ouăle fierte trebuie consumate în cel mult cinci zile de când au fost fierte și păstrate în frigiderFoto: clickpentrufemei.ro
Veterinarii spun că ouăle fierte trebuie consumate în cel mult cinci zile de când au fost fierte și păstrate în frigiderFoto: clickpentrufemei.ro

În marile magazine au apărut deja ouă gata vopsite, pentru Paște. Atenție! Veterinarii spun că ouăle fierte trebuie consumate în cel mult cinci zile de când au fost fierte și păstrate în frigider.

De obicei, gospodinele vopsesc  ouăle de Paște în Joia Mare. Însă, multe persoane preferă să le cumpere deja vopsite, din magazin. Au apărut deja, deși mai sunt multe zile până în ziua Învierii Domnului. Iată recomandări importante de la dr. Ioan Pențea, reputat medic veterinar din Sibiu.

De unde cumpărăm ouă

  • Despre ouăle fierte vopsite care se vând în comerţ nu există legislaţie specifică. Așadar, fiți atenți la ce scrie pe etichetă ca să aflați termenul de valabilitate.
  • Cumpărați ouă, proaspete ori vopsite, doar din magazinele autorizate. Este primul sfat pe care îl oferă medicii veterinari.
  • Nu cumpărați ouă nemarcate. Apoi, verificați data ouării care o găsiți pe ștampila aplicată pe coajă.
  • Consumați oul proaspăt la maxim 28 de zile de la data ouatului.
  • Nu cumpărați ouă cu coaja crăpată sau lovită.

”Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4 -14 0 C. Ouăle fierte şi vopsite pentru masa de Paşte pot fi periculoase dacă sunt consumate în exces producând probleme de sănătate. Ouăle fierte au un termen de valabilitate, respectiv un termen în care pot fi consumate fără să ne pună sănătatea în pericol, mult mai mic decât ouăle crude. Prin fierberea ouălor, stratul protector al acestora se subţiază, ceea ce permite bacteriilor să ajungă mai uşor pe partea consumabilă din ou, prin coajă. Din acest motiv trebuie consumate cât mai proaspete,  în primele 6 ore după fierbere. Unii nutriționiști recomandă ca ouăle fierte, de obicei în Joia Mare, să fie consumate câteva zile după aceea, cel puţin patru, până în a cincea zi după fierbere, dacă sunt păstrate la frigider”, ne-a explicar dr. Ioan Pențea, reputat medic veterinar din Sibiu.

Este bună vopseaua de ouă?

  • Cumpăraţi vopsea de ouă numai din locuri autorizate, cu eticheta care să conțină date despre ingredientele folosite, inclusiv conținutul vopselei.
  • Verificaţi termenul de valabilitate.
  • La vopsirea ouălor, nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, vă puteţi pune în pericol sănătatea!
  • Vopseaua poate pătrunde cu ușurință prin coaja oului, iar dacă nu este specială pentru ouă reprezintă un risc pentru consumatori.
  • Citiți și despre cea mai bună faină pentru cozonaci
image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net