Cataif este o delicioasă prăjitură, una dintre cele mai populare din Orientul Mijlociu. Istoria acestui desert se pierde în negura timpurilor. Fie că se numesc turci, libanezi, palestinieni, sirieni sau egipteni, prepară cataiful de când se ştiu.


Sunt o mulțime de reţete pentru cataif, ceea ce indică popularitatea unei prăjituri pe cât de simple, pe atât de bune. Unii istorici consemnează faptul că, la Ierusalim, acest desert este foarte popular mai ales în perioada Ramadanului, scrie adevarul.ro.

Cataif, un desert exotic din Orientul Apropiat

Cataiful este menţionat de Ionel Teodoreanu în celebrul roman ”La Medeleni”. Nici românii nu sunt străini de acest desert care a ajuns în bucătăria noastră prin filiera turcească (katayif sau kadayif) şi grecească.

Consumat atât la micul dejun, cât şi la cină, cataiful este preparat destul de simplu, dacă țineți cont de ingredientele adecvate.

Ingrediente

Cataiful se prepară din tăiţei fini şi brânză dulce de capră, coapte împreună şi stropite apoi cu sirop din apă de trandafiri.

Marele secret al preparării cataifului ţine, după cum spun specialiştii, de găsirea ingredientelor adecvate. Nu pot fi utilizaţi orice fel de tăiţei, ci doar cei preparaţi în acest scop.

Mod de preparare

Tăițeii pentru cataif se amestecă cu unt topit, eventual şi cu nuci sau fistic după anumite reţete turceşti şi apoi se pun la cuptor în straturi succesive, într-o tavă unsă cu unt.

Nu înainte însă de a se adăuga brânza rasă aşezată deasupra, ca o pătură. Încălzită, brânza devine moale şi elastică.

După 20 de minute de coacere în cuptorul încins, desertul se scoate şi se răstoarnă în aşa fel încât tăiţeii rumeniţi să ajungă deasupra, după care se feliază şi se stropeşte cu siropul parfumat.

Siropul

Separat, se prepară un sirop cald din apă de trandafiri, zahăr, lămâie şi şofran, cu care se va stropi prăjitura după ce este scoasă din cuptor.

Cataiful se serveşte, de regulă, cald, dar poate fi păstrat şi la frigider şi garnisit cu frişcă deasupra.

Citește și:

Cum preparăm uşor şi rapid prăjitura ”Crăciuniţa“

Brioşe de post cu dulceaţă de prune. Cum se prepară deliciosul desert

Loading...