Cătălin Ilniţchi: „Am plecat în Israel cu o infecţie din spital”

Ultima actualizare:

    Cătălin Ilnițchi s-a întors în țară în 22 decembrie
Cătălin Ilnițchi s-a întors în țară în 22 decembrie

Buzoianul Cătălin Ilnițchi, rănit în clubul „Colectiv”, spune că, pe lângă arsurile grave, a avut și o infecție intraspitalicească, despre care a aflat la spitalul din Israel, unde a fost transferat de la Floreasca.

Într-un interviu publicat de cotidianul buzoian „Opinia”, citat de Mediafax, fotograful Cătălin Ilnițchi a povestit momentele dinaintea incendiului din clubul „Colectiv”, în urma căruia au murit 63 de persoane.

Cătălin Ilnițchi a povestit că a mers la concertul trupei „Goodbye to Gravity”, întrucât membrii formației îi erau prieteni, dar și pentru că niciunul dintre colegii săi fotografi nu putea ajunge la concert.

„Oricum, chiar dacă nu trebuia să fac poze pentru concert, cred că tot m-aș fi dus la concert pentru că eram prieten cu băieții din trupă. Voiam cu tot dinadinsul să ascult noul lor album. Ciudat este că veneam după o săptămână grea la muncă și, în seara aia, am zis că parcă aș face o pauză, mai ales că mama venise atunci la mine la București. Nefiind însă niciun fotograf disponibil de la noi de la muncă, am zis să nu-i las pe băieți fără fotograf la concert. Nu aș fi vrut să mă duc și parcă aș fi vrut. Eram în dubii…”, își amintește Cătălin Ilnițchi.

El spune că nu a văzut efectiv momentul în care a izbucnit focul, iar tinerii aflați în club s-au comportat normal, îndreptându-se spre ieșire fără a intra în panică, situație care s-a schimbat însă atunci când au ajuns la ieşire.

„Nu credeam că va fi așa de grav. Lumea s-a comportat relativ OK. S-a îndreptat spre ieșire în pas grăbit, dar fără țipete. Situația s-a schimbat la ieșire, în dreptul containerului, pentru că acolo lumea s-a împiedicat de prag și erau foarte mulți căzuți pe jos. Cei care erau în dreptul ușii rămase închise țipau: «Dați-ne drumul, că ne omorâți!». Totul pe un întuneric absolute”, a povestit Cătălin Ilniţchi, care susține că, la un moment dat, a simțit că șansele să scape sunt „destul de mici”.

Deși a ieșit printre primii, după cum îşi aminteşte, Cătălin a afirmat că era „destul de amețit”, iar, la un moment dat, scotea „fum negru” când respira.

Buzoianul a povestit și că pompierii au ajuns repede la locul incendiului, iar el a urcat printre primii în salvările venite, ajutat fiind de două fete.

„Afară m-au preluat două fete… Pompierii au apărut după vreo două minute de când am ieșit eu din club. Destul de repede deci, dar încă era multă lume care se chinuia să iasă. Cele două fete m-au ajutat să mă întind pe jos. Deja scoteam fum negru când respiram. M-am întins, apoi am auzit salvările, fetele au tras de mine să mă ducă la ambulanță și m-am suit în cea de a doua ambulanță. (...) În îmbulzeala de la ușă mi-a alunecat de pe umăr rucsacul cu obiectivele. Fiind amețit, nu mi-am dat seama de gravitatea situației și mă gândeam că bag mâna la intrare și îmi iau rucsacul. Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat și le sunt mai mult decât recunoscător fetelor acelea două, pentru că nu m-au lăsat”, a afirmat Cătălin Ilniţchi.

El a spus că a ajuns conștient la Spitalul Floreasca, însă în scurt timp și-a pierdut cunoștința și și-a revenit când era în spitalul din Israel.

„Am ajuns, am coborât pe picioarele mele din salvare, m-am dus în sala de urgențe și acolo m-au așezat pe o targă. M-au acoperit cu o folie specială, mi-au făcut un calmant și apoi mi s-a rupt filmul. La mine a fost o arsură a căilor respiratorii interne și intoxicația cu fum. Plus o infecție cu care am plecat din România în Israel, o infecție dobândită în spital, așa mi s-a spus în Israel”, a declarat el.

Cătălin Ilnițchi a fost o lună în comă, trezindu-se în spitalul din Israel, unde a ajuns în stare gravă. Acolo, buzoianul a fost scos din starea de sedare, după care medicii au început fizioterapia și recuperarea, care a decurs neașteptat de bine.

„M-am trezit în Israel. Acolo a urmat o perioadă treptată de desedare. Atunci a fost puțin mai dificil. Apoi, am început fizioterapia și recuperarea propriu-zisă. Mi-au spus că lucrurile au mers peste așteptările lor și așa am ajuns acasă înainte de Sărbători”, a mai povestit Ilnițchi.

Cătălin, în clinica din Israel, unde a fost internat circa o lună și jumătate
Cătălin, în clinica din Israel, unde a fost internat circa o lună și jumătate

El a mai spus că a aflat despre moartea unor prieteni ai săi în urma incendiului doar spre sfârşitul perioadei de spitalizare, întrucât medicii au vrut ca el să se poată recupera şi că în Israel a avut „un psihiatru bun, care a limitat cât mai mult traumele psihice”.Întors în țară, Cătălin Ilniţchi va continua perioada de recuperare și nu este exclus să mai fie supus și altor intervenții, dacă medicii români vor crede de cuviință. În plus, el a spus că abia așteaptă să-și reia munca.

În momentul declanşării incendiului din „Colectiv”, fotograful Cătălin Mircea Ilniţchi se afla chiar lângă scena pe care concerta trupa „Goodbye to Gravity”. El a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, în stare critică, fiind transferat apoi la Spitalul Sheba - Tel Hashomer din Israel, unde a avut-o alături pe mama sa. Ei s-au întors în ţară săptămâna trecută.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din Colectiv și-au pierdut viața 63 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în aceeași noapte, iar ulterior 24 în spitalele din țară și 12 dintre răniții transferați în străinătate.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net