Câte cazuri de COVID-19 sunt în realitate? „Avem de până la 20 de ori mai multe cazuri!"

Ultima actualizare:

    Specialiştii spun că mulţi români au boala şi o transmit fără să ştie
Specialiştii spun că mulţi români au boala şi o transmit fără să ştie

Un caz diagnosticat de COVID-19 ascunde, în realitate, mulţi alţi pacienţi pozitivi. Unii sunt bolnavi fără să ştie, pentru că nu au simptome, dar asta nu înseamnă că nu transmit virusul. În România se testează în continuare puţin, iar cifrele oferite zilnic cu privire la numărul de cazuri sunt departe de realitate. Cel puţin asta spun specialiştii citaţi de adevărul.ro.

Vestea proastă e că avem mult mai mulţi infectaţi decât ştim, iar aceştia nici măcar nu bănuiesc că sunt bolnavi şi ar putea să răspândească boala în jurul lor. Există însă şi jumătatea plină a paharului. Vestea bună e că rata mortalităţii COVID este cu mult mai mică decât se credea, adică de la 4 până la 20 de ori mai redusă. Cazurile testate pozitiv sunt mai puţine decât cazurile generale, iar 4,5% dintre români s-ar putea să fi fost deja infectaţi cu noul coronavirus, spunea acum câteva zile Raed Arafat, fără să intre în detalii. „Este clar că avem persoane pozitive, contagioase, asimptomatice, care nici ele nu ştiu că sunt contagioase. Nu pot spune care e diferenţa, dar la un moment dat MS a dat prevalenţa pe parte de anticorpi de 4,5% - 5%.", a explicat Raed Arafat, referindu-se la un studiu elaborat de Ministerul Sănătăţii în luna august. 

Procentajul, de 10-12% în realitate

De fapt, procentajul ar putea fi mai mare şi ar ajunge până la 10% sau 12%, cred unii specialişti, mai ales că în cele două luni trecute de atunci am avut o explozie de cazuri. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Spitalul „Matei Balş”, crede că numărul bolnavilor este mult mai mare. „Este vorba despre oameni asimptomatici sau cu simptome uşoare, care nici măcar nu bănuiesc că sunt bolnavi, E greu de anticipat numărul lor, dar cu certitudine sunt foarte mulţi”, spune el. Opinia sa este împărtăşită şi de alţi experţi. Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, spune că numărul persoanelor infectate este de 10 ori mai mare. Nu trebuie uitat că la un caz nou descoperit avem până la zece persoane nou-infectate, dar asimptomatice şi netestate”, a subliniat Emanoil Ceauşu. Profesor universitar în SUA la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Răzvan Cherecheş merge mai departe cu aceste afirmaţii. „Avem de până la 20 de ori mai multe cazuri. De exemplu, când la Cluj au fost într-o zi 343 de cazuri în mod oficial, eu sunt convins că au fost, de fapt, cel puţin 5.000. Numai în ziua respectivă!” Şi epidemiologul francez de origine română, Mircea Sofonea, spune că avem mai multe cazuri. „Conform studiilor, în Franţa sunt de cel puţin 5 ori mai multe cazuri decât au arătat studiile. Şi în România, unde sunt puţine teste, ar putea fi de circa 15 ori mai multe”. 

image
image
image
image
image
image
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net