Catedrala e aproape gata. Se pun uşile!

Ultima actualizare:
Uşile sunt aduse din Germania
Uşile sunt aduse din Germania

76 de zile. Atât a mai rămas până la ziua fixată pentru inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului, cea mai mare biserică ridicată vreodată în România. Muncitorii au ajuns la cota 91 de metri, montează ultimele geamuri şi au început să pună cele 87 de uşi. Din anul 2010 când au început lucrările şi până acum, Biserica şi statul au cheltuit aproximativ 100 de milioane de euro pe şantier.

Potrivit contractului, pe 25 noiembrie, Catedrala Mântuirii Neamului trebuie predată de constructor, finalizată la roşu. Nu va fi pictat deocamdată decât altarul. “Restul icoanelor, finisajele exterioare şi interioare şi închiderea turlei principale vor rămâne pentru perioada următoare”, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Click!, Vasile Crăcăoanu, reprezentantul Patriarhiei pe şantier.

Pentru finalizarea catedralei lucrează în prezent 800 de muncitori, de luni până sâmbătă, în trei schimburi. Este un record pentru un şantier românesc, după Revoluţie.

”Din cele 360 de ferestre cât trebuie să aibă biserica au fost montate 250. O premieră este începerea montării uşilor, cu cele de la parter, care sunt speciale, în restul clădirii urmând a fi puse ulterior. În total sunt 87 de uşi”, a explicat inginerul Crăcăoanu.

Turlele se vor sprijini pe schelet metalic
Turlele se vor sprijini pe schelet metalic

De ce sunt speciale cele 27 de uşi de la parter? Acestea vor fi aduse din Germania, vor fi toate din bronz şi vor avea picturi pe ele. Astfel, la intrare şi în spatele catedralei vor fi câte trei uşi, care vor avea în centru o icoană cu Iisus şi Fecioara cu pruncul. Pe uşa din stânga vor fi Sfânţii Petru şi Pavel, iar pe cealaltă Sfinţii Andrei şi Luca.

Săptămâna viitoare se va încheia pictarea celor patru rânduri de icoane din altar şi va începe acordarea clopotelor, depozitate deocamdată sus pe acoperiş. Va fi ridicată şi structura metalică a turlei clopotniţă, care cântăreşte peste 100 de tone. ”Operaţiunea va fi făcută cu o macara de 600 de tone, folosită până acum doar la instalarea de eoliene”, a precizat inginerul Crăcăoanu. 


    Turlele se vor sprijini pe schelet metalic
Turlele se vor sprijini pe schelet metalic

Din cei 120 de metri înălţime pe care trebuie să îi atingă giganticul edificiu, de la parter la vârful crucii de pe turla principală, s-a ajuns deocamdată la nivelul 91 de metri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net