Câți kilometri de autostradă are România și câți s-ar putea inaugura în 2021

Ultima actualizare:

    Primii kilometri de autostradă pe 2021 ar putea fi dați în circulație la vară
Primii kilometri de autostradă pe 2021 ar putea fi dați în circulație la vară

„M-am săturat până peste cap de acest sport al kilometrilor de autostradă”, a spus ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Dar, dacă ar fi să luăm în calcul lucrările aflate în execuție și care ar trebui să fie gata anul acesta, ies la socoteală 106 km. Asta înseamnă că România ar putea trece de borna de 1.000 km. În prezent, România are o rețea de autostrăzi de 910 km.

Nici în anul care a trecut nu am atins pragul de 1.000 de kilometri de autostradă, dar este posibil ca anul acesta să atingem această bornă.

În prezent, circulăm pe 910 km la care s-ar putea dauga alți 106 km, dacă ne luăm după promisiunile constructorilor și ale conducerii CNAIR.

Cei 24 de kilometri de autostradă dintre nodul Alba Iulia Nord și Aiud, la care grecii de la Aktor muncesc încă din 2014, au șanse mari să fie gata în vară.

Constructorul a realizat deja 78% din lucrările necesare, iar cu o mobilizare bună în iunie, am putea avea prima tăiere de panglică din acest an.

Ce tronsoane de autostradă ar putea fi gata în vara lui 2021

„În acest moment este cel mai lung lot pe care se lucrează. Trag nădejde că va fi adus la un grad de finalizare astfel încât să putem circula pe el. Și o să avem autostradă completă, fie și semiprofil pe anumite bucățele, dar o să mergem doar pe autostradă de la Cluj la Sibiu”, a declarat pentru Digi24 Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructura.

Tot până în vară trebuie să fie gata și restul lucrărilor rămase de executat la primii 17 kilometri din aceeași autostradă. Constructorul italian a reușit pe finalul lui 2020 să ajungă cu lucrările într-un stadiu care să permită deschiderea traficului în siguranță pe 15 kilometri. Mai are de lucrat inclusiv la bretelele de la nodurile Sebeș și Alba Iulia Nord. Șefii CNAIR ar vrea ca anul acesta să fie gata și cei circa 16 kilometri dintre Chețani și Câmpia Turzii, parte din Autostrada Transilvania. Stadiul lucrărilor sunt undeva la 40%.

Din Autostrada Transilvania cu șanse să fie gata în 2021 este tronsonul Târgu Mureș-Ungheni. Are doar circa 9 kilometri din care doar jumătate sunt la profil de atostradă.  

Șefii de la Drumuri speră într-o tăiere de panglica si pe drumul expres Craiova-Pitești. Firmele lui Dorinel Umbrărescu au realizat deja mai bine de jumătate din lucrarile la tronsonul 2, Robănești si Valea Mare, care are o lungime de 40 de kilometri.

„Eu am mare încredere în constructorul de pe Craiova-Pitești tronsonul 2 și știu sigur că va termina cei 40 de km”, declarat, în decembrie, într-un interviu pentru HotNews, Mariana Ioniță, directorul general al CNAIR.

100 km de autostradă ar trebui inaugurați în fiecare an

Ministrul Transporturilor, Cătălin Durulă, nu a dat o cifră pentru 2021, dar a precizat că cei peste 1.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres prevăzuţi în programul de guvernare care ar trebui să fie realizaţi, în perioada 2021-2024, includ și proiectele aflate în derulare şi nu vor fi finalizaţi toţi în patru ani.

Potrivit Asociației Pro Infrastructură (API), ar trebui să inaugurăm în fiecare an câte 100 de kilometri de autostradă. Asta, dacă vrem să avem o rețea satisfăcătoare de șosele de mare viteză în următorii 20 de ani.

În 2017, s-au inaugurat 15 km de autostradă finalizați în 2016, în 2018 s-a deschis circulația pe 60 de kilometri km, în 2019, pe circa 43 km, iar în 2020 s-a finalizat cu încă 59 km.

Citește și: 

Prima licitație câștigată în 2021. CNAIR plătește peste 200 de milioane de lei pentru 10 km de drum de legătură

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cai insangerati prin Londra FOTo Twitter FlashFeed jpeg
image
image
image
image
image
image
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net