Câți străini sunt admiși pe piața forței de muncă din România, în 2021. Joburile puține a redus numărul lor

Ultima actualizare:

    Nepalezii pot fi văzuți pe șantierele din România
Nepalezii pot fi văzuți pe șantierele din România

Nu doar românii muncesc peste hotare, ci și străinii vin la noi să lucreze. Nu mai puțin de 25.000 de lucrători din afară au fost admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2021. Numărul lor a scăzut cu 5.000, față de anul recut, din caza faptului că sunt mai puține joburi vacante înregistrate de ANOFM.

Guvernul a aprobat proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2021.

Astfel, pentru anul viitor a fost stabilit un contingent de 25.000 de lucrători străini nou - admişi pe piaţa forţei de muncă din România, față de 30.000, câți au fost anul trecut.

Decizia de reducere a contingentului pentru anul viitor a fost luată în baza ultimelor date transmise de către Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), care au indicat o scădere a numărului de avize de angajare/detașare emise pentru cetățeni străini în primele 10 luni ale anului trecut.

Dacă în perioada 1 ianuarie-30 octombrie 2019, IGI a emis 23.526 de avize de angajare/detașare, până în luna octombrie 2020 numărul documentelor emise în acest scop a scăzut cu aproape 6.000, fiind eliberate în total 17.578 de avize.

Locurile de muncă vacante în România au scăzut cu peste 20%

Un alt motiv care a stat la baza deciziei de reducere a contingentului de lucrători străini nou-admiși a fost faptul că, începând din acest an, angajatorii sunt exceptați de la obligația obținerii avizului de angajare în cazul angajării cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum nouă luni într-un an calendaristic. 

De asemenea, măsura adoptată de Guvern a avut în vedere și datele comunicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, care arată faptul că, în perioada ianuarie-august 2020, numărul total de locuri muncă vacante a fost în scădere cu 20,9% față de perioada similară din anul 2019, respectiv de 267.106 de locuri de muncă vacante declarate de angajatori față de 337.232 declarate anul trecut.

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Citește și: 

A crescut rata șomajului în noiembrie. Câți români și-au pierdut serviciul

91% dintre companii se simt afectate de criză. Crește rata șomajului la 6,5% și scad salariile

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net