Cauza oficială a incendiului din Club Colectiv

Ultima actualizare:

    În urma incendiului au murit 32 de oameni şi peste 160 au fost răniţiFoto: Mihai Caliu
În urma incendiului au murit 32 de oameni şi peste 160 au fost răniţiFoto: Mihai Caliu

Procurorii au stabilit cauzele oficiale are incendiului de vineri seara (30 octombrie), din Clubul Colectiv, în urma căruia au murit 32 de oameni, iar aproximativ 130 sunt încă internaţi.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat, luni seară (2 noiembrie), după reţinerea celor trei acţionari, motivul pentru această decizie. Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Cătălin Gancea au fost reţinuţi pentru ucidere din culpă. Procurorii au dat un comunicat, conform mediafax.ro, în care spun că au început urmărirea penală. Din datele obţinute de oamenii legii, incendiu s-a produs din cauza numărului mare de persoane din club, un spaţiu care nu era prevăzut cu mai multe ieşiri de urgenţă, dar şi din cauza show-ului pirotechnic, deşi localul nu era amenanjat corespunzător.

"Din datele și probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club", se arată în comunicatul PICCJ.

Procurorii mai spun că, având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probe, "se relevă forma de vinovăție a culpei, și nu a intenției, astfel încât, prin ordonanța din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracțiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal în infracțiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal".

Luni, la sediul Parchetului General, au dat declaraţii, în calitate de martori, mai multe persoane care au fost vineri seară în Colectiv. Tot luni, anchetatorii au mers în toate spitalele în care sunt internate persoanele rănite în incendiu, pentru a vedea dacă acestea pot povesti ce s-a întâmplat în seara de 30 octombrie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net