Cazul elevului cu nota 8 la purtare din cauza părului mare: Directorul liceului trimite părinții în instanță

Ultima actualizare:

    Elevul are părul până la umeriFOTO: (hotnews.ro)
Elevul are părul până la umeriFOTO: (hotnews.ro)

Mai mulţi elevi ai Liceului Teoretic ”Andrei Bârseanu” Târnăveni, judeţul Mureş, acolo unde unui elev i-a fost scăzută nota la purtare din cauză că are părul un pic mai lung, îi iau apărarea adolescentului, în timp ce directorul unităţii de învăţământ îl îndeamnă să se adreseze instanţei dacă nu îi convine ce îi impune şcoala.

Directorul liceului, prof. dr. Ioan Suciu, spune, într-un drept la replică pentru HotNews.ro, că părinții ascund adevărul, motiv pentru care nu se duc în instanță. „Dreptul de a se adresa instanței este garantat, dar părinții nu au recurs până acum la acest drept. Probabil din cauza faptului că în instanță afirmațiile trebuie probate, în timp ce în reclamații poți să spui orice. O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, dar o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr. Aș vrea să fie demonstrată cel puțin un caz din menționatele ”în fiecare zi directorul și domnul diriginte îi ziceau nu te-ai tuns”, arată directorul Ioan Suciu în dreptul la replică.

Alți elevi: ”a fost un abuz de putere și o răzbunare”

Pe de altă parte, elevii au început să vorbească. Unul dintre aceştia, Ștefan Manea, a spus că în cazul lui Marius Marian ”a fost un abuz de putere și o răzbunare”. De asemenea, elevul mai spune că mai există ”și multe alte aspecte care au loc în acest liceu și care demonstrează că unii se cred baronii liceului, și nu directori”.

”Motivația direcțiunii pentru scăderea notei la purtare a elevului este că nu a respectat normele pentru siguranță în laboratoarele de fizică și biologie, însă prinderea părului lung în coadă se aplică și fetelor. Vă spun cu cea mai mare siguranță că peste trei sferturi din fetele din liceu care au părul lung nu și-l prind în coadă niciodată în aceste laboratoare, însă nu li s-a spus nimic, niciodată”, a declarat Ștefan Manea, secretar executiv al departamentului de organizare internă în cadrul Consiliului Național al Elevilor și, totodată, elev la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni.

Elevul Ştefan Manea mai spune că în liceul de la Târnăveni este interzis băieților să vină cu barbă pentru pozele din tabloul de absolvire: ”De asemenea, un alt exemplu este faptul că directorul a interzis băieților din clasa a XII-a să se prezinte la pozele pentru tabloul cu absolvenții pentru promoția 2016-2020 cu barbă, ceea ce evidențiază clar că este vorba de o problemă personală cu aspectul fizic al elevilor, în special al băieților”, scrie hotnews.ro.

Directorul Ioan Suciu: „Eu m-am întâlnit cu elevul Marian de 4 ori pe parcursul anului școlar”

”Elevului Marius Marian i s-a stabilit nota 8 la purtare pentru semestrul I, de către consiliul clasei, care s-a întrunit și a acționat în conformitate cu ROFUIP, cu Statutul Elevului și cu reglementările interne ale școlii. (...) La sfârşitul fiecărui semestru, învăţătorul/institutorul/ profesorul pentru învăţământul primar/profesorul diriginte consultă consiliul clasei pentru acordarea mediei la purtare, prin care sunt evaluate frecvenţa şi comportarea elevului, respectarea de către acesta a reglementărilor adoptate de unitatea de învăţământ. În cazul de față elevul nu a respectat nici măcar o zi prevederile din normele SSM valabile în laboratoare în care este prevăzut, printre altele ”evitați să purtați coliere lungi, brățări și bijuterii voluminoase. Părul lung trebuie să fie legat la spate, iar nasturii de la mâneci încheiați. Evitați să purtați haine largi pe corp.” Sunt condiții minimale, pe care nu le-am inventat noi, care au menirea de a preveni accidente în spații în care se lucrează cu flacără deschisă și cu substanțe chimice. În unele școli există obligativitatea halatelor și/sau a altor echipamente specifice.Se spune că elevul nu a avut cunoștință de aceste norme. Acestea au fost prelucrate, la începutul anului, fapt confirmat prin semnătură de toți elevii, inclusiv de cel în cauză și sunt afișate în laboratoare. A fost avertizat că ținuta lui nu corespunde normelor menționate și în loc să se conformeze a preferat să nu intre la ora de biologie. (...)A urmat o plângere, adresată de părinți către ISJ Mureș. În răspunsul primit de echipa de inspectori care a făcut verificare sa face referire la normele SSM. Cu toate acestea nu s-a schimbat nimic în atitudinea elevului. Se spune că nu ar exista laboratoare. Adică nu există stative cu eprubete și lămpi de gaz, pe mese. Mijloacele de învățământ sunt pregătite și aduse de laborantă atunci când profesorul solicită acest lucru. Există chiuvete, există prize, videoproiector, mulaje, schelet, etc. (...)Aș vrea să fie demonstrată cel puțin un caz din menționatele ”în fiecare zi directorul și domnul diriginte îi ziceau nu te-ai tuns.” Eu m-am întâlnit cu elevul Marian de 4 ori pe parcursul anului școlar.Își imaginează cineva că directorul face echipa și scenariul la balul bobocilor? Eu nu am mai auzit așa ceva. Aflăm că i s-a transmis printr-o colegă!!!că dacă nu se tunde nu se va ține balul. Balul s-a ținut, elevul a fost prezent și nu s-a tuns. Dar la toate acestea am răspuns de mai multe ori pe parcursul anului școlar, pentru că nu-i așa profesorii pot fi calomniați fără nicio problemă. Am constituit chiar și o comisie a Consiliului de administrație care a verificat sesizările și l-a constatat neîntemeiate. (...)O ultimă precizare. Balul bobocilor îl organizează elevii de clasa a XI-a iar problemele legate de tabloul de final de an și de promoții sunt gestionate de părinți.”.

Citeşte şi:

MUREŞ: Un elev de liceu a primit nota 8 la purtare pentru că are părul mai lung

Elevă obligată să se tundă în faţa clasei

image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net