CCR a decis: de vineri, România intră în stare de alertă. Dar cu o condiție

Ultima actualizare:

    Valer Dorneanu, preşedintele CCR
Valer Dorneanu, preşedintele CCR

Ordonanța de urgență privind starea de alertă este constituțională, însă nu poate restrânge drepturi și libertăți ale cetățenilor, a decis în această dimineață Curtea Constituțională. Concret, libertatea de circulație a românilor poate fi îngrădită doar prin lege, nu prin OUG.

Guvernul poate institui starea de alertă pe teritoriul României, cu o singură condiție, care se referă la drepturile și libertățile cetățenilor: acestea nu pot fi restrânse decât prin lege în Parlament. CCR fusese sesizată de Avocatul Poporului legat de un articol din această ordonanță privind instituirea stării de alertă, susținând că restrângerea de drepturi și libertăți fundamentale se poate face doar prin lege în Parlament, nu prin ordonanță de urgență sau hotărâre de guvern.

În rest, textul de lege rămâne în vigoare și orice alte măsuri administative pot fi luate pe perioada următoarelor 30 de zile. Curtea Constituțională a venit acum doar să clarifice și să explice autorităților cum să interpreteze legea privind instituirea stării de alertă, care rămâne să fie votată și în Parlament.

În weekend se circulă liber

La această oră, Camera Deputaţilor dezbate legea privind starea de alertă, însă actul normativ nu va putea intra în vigoare până luni. Aşadar, cel mai probabil, weekendul acesta românii vor putea circula liber, fără să fie impuse restricții de circulație, polițiștii nu vor putea cere declarații celor care vor ieși din localitate. Restul măsurilor administrative, cum ar fi menținerea închisă a teraselor și restaurantelor, rămân în vigoare.

image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net