Liviu Dragnea, președintele PSD, și Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, au lipsit de la parada militară de 1 Decembrie de la București. Cei doi poiliticieni, care sunt urmăriți penal, nu au onorat tradiționala invitație a președintelui României la importantul eveniment.


Președinții Camerelor Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au fost absenți de la cea mai mare paradă militară organizată până acum de Ziua Naționala a României, după cum relatează Digi 24.

Se pare că liderul ALDE a stat închis în sediul partidului pe care-l conduce, pe toată durata paradei. În fața sediului grupării politice s-a încins o mică petrecere în stil românesc, unde susținătorii ALDE au dansat Hora Unirii.

La rândul lui, Liviu Dragnea a fost de negăsit cât timp s-a desfășurat festivitatea de 1 Decembrie din Capitală, însă a transmis pe contul său de Facebook un mesaj pentru toți românii, cu ocazia Zilei Naționale:

Cea mai mare paradă de 1 Decembrie: mii de soldați au defilat în orașele importante din țară

23926430_996797347126182_7094277876673584585_o.jpg

1 decembrie
Au fost pregătite mai multe evenimente de 1 Decembrie
Foto: Facebook/Ministerul Apărării Naționale

UPDATE 12.37: PARADA MILITARĂ DE LA BUCUREȘTI S-A ÎNCHEIAT. Președintele Klaus Iohannis a făcut pentru câteva momente o baie de mulțime, înainte de a pleca.

baie_de_multime_iohannis.jpg


La finalul paradei de la București, Iohannis a făcut o baie de mulțime
Foto: captură foto/Digi 24

UPDATE 12.32: A defilat pe sub Arcul de Triumf și Cavaleria Jandarmeriiei Române.

cavaleria.jpg


Trupele terestre ale Jandarmeriei Române
Foto: captură foto/Digi 24

UPDATE 12:25: A urmat rândul Poliției de Frontieră și al Pompierilor români.

UPDATE 12.16: A fost prezentat și un sistem de lansare rachete "Patriot" .

patriot.jpg

1 decembrie
Sistem de lansare rachete "Patriot"
Foto: captură foto/Digi 24

UPDATE 12.13: Autospeciale militare de transport achiziționate anul acesta.

oinin.jpg


Autospecială militară de transport, achiziționată anul acesta
Foto: captură foto/Digi 24

UPDATE 21.11: Defilează Poliția Militară si vehiculele de evacuare si sprijin tactic in cele mai grele condiții de lucru în teatrele de operațiuni militare. Pot remorca tehnica șenilată sau pe roți care au o masă aproape dublă ce poate depăși chiar și 40 de tone.

UPDATE 12.10: Autospecială de intervenție blindată, pentru transportul personalului și echipamentului militar. A salvat multe vieți în Afganistan. Are o capacitate de 24 de tone.

UPDATE 12.02: Au urmat tancurile românești "Bizonul", modernizate, după standardele NATO.

UPDATE 11.56: au trecut pe sub Arcul de Triumf amfibiile militare „Zimbrul Românesc”, dotate cu mitralieră, sistem de lansare a grenadelor și instalații de mascare a acestora, prezintă motor Diesel de 280 de cai putere.

UPDATE 11.50: Forțele Speciale Terestre Române, folosite și în teatrele de operațiuni din Afganistan. Sunt prezente vehicule Humvee, dotate cu arma cu lunetă de mare precizie și tehnică de comunicație de ultimă generație.

humvey.jpg


Vehicule blindate Humvee
Foto: captură foto/Digi 24

UPDATE 11.48: Brigada 15 mecanizată „Podu Înalt”

ntnjgtr.jpg


Brigada 15 "Podu' Înalt"
Foto: captură foto/Digi 24

UPDATE 11.42: MIG-urile 21 Lancer au survolat deasupra Arcului de Triumf

UPDATE 11.42: MIG-urile 21 Lancer au survolat deasupra Arcului de Triumf

candienii.jpg


Avioane F18 ale Forțelor Aeriene Canadiene
Foto: captură foto/Digi 24

UPDATE 11.36: Prima formație de elicoptere care deschid defilarea mijloaelor tehnice militare. Un reporter a transmis, în exclusivitate pentru Digi24, din interiorul unuia dintre aceste aparate de zbor.

elicoptere.jpg


Prima formație de elicoptere, care a deschis defilarea mijloacelor tehnice aviatice
Foto: captură foto/Digi 24

UPDATE 11.25: Blocul Forțelor Terestre Române defilează pe sub Arcul de Triumf

fortele_romane_terestre.jpg


Forțele trestre române
Foto: captură foto/Digi 24

UPDATE 11.24: Militari ai Armatei Marii Britanii, dând onorul Zilei Naționale a României

engelzii.jpg

1 decembrie
Militari ai Armatei Marii Britanii
Foto: captură foto/Digi 24

UPDATE 11.20: Detașamentul al Brigăzii 10 de Informații și Logistică, format din militari care au participat în teatrele de război din Irak și Afganistan.

UPDATE 11.12: A ÎNCEPUT PARADA MILITARĂ DE LA BUCUREȘTI! Primii militari care trec sunt cei ai Brigăzii 30 "Mihai Viteazul", îmbărcați în uniforma purtată în timpul Primului Război Mondial.

 • parada 1 decembrie
  Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
 • Foto: Click!
 • Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
 • parada 1 decembrie
  Foto: Click!
 • parada 1 decembrie
  Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
 • parada 1 decembrie
  Foto: Click!
 • parada 1 decembrie
  Foto: Click!
 • Foto: Click!
 • Ziua Naţională a României, România
  Ziua Naţională a României
  Foto Click!
 • Ziua Naţională a României, România
  Tancuri la Ziua Naţională a României
  Foto Click!
 • Ziua Naţională a României, România
  Paradă Ziua Naţională a României
  Foto Click!
 • Ziua Naţională a României, România
  Foto Click!
 • Ziua Naţională a României, România
  Foto Click!
 • Ziua Naţională a României, România
  Foto Click!
 • Ziua Naţională a României, România
  Foto Click!
1/15

UPDATE 11.02: A sosit Klaus Iohannis, președintele României, la parada militară din București.

iohannis_la_parada.jpg

iohannis parada 1 decembrie
Klaus Iohannis sosește la parada militară de la București
Foto: captură foto/Digi 24

UPDATE 10.50: A sosit premierul Mihai Tudose

Agenția Națională de Meteorologie a anunțat vreme mohorâtă în acest weekedn prelungit, cu cer înnorat și condiții de ploaie în toată țara. Toți cei care vor să participe la evenimentele de 1 Decembrie, pot alege între cele trei parade militare susținute în Capitală, Alba Iulia și Timișoara, sau pot vizita Târgurile de Crăciun organizate în mai multe orașe din țară.

Anul acesta se anunță a fi cea mai spectaculoasă paradă militară, fiind incluse mai multe elemente de noutate, cum ar fi detașamentele Statului Major al Apărării și Diviziei Multinaționale de Sud-Est, un detașament de 18 militari din Brigada 30 Garda „Mihai Viteazul”, precum și prezența tehnicii militare străine. De asemenea, pe cerul României vor survola noile avioane F16, F18 și binecunoscutele MIG-uri 21 Lancer.

Programul paradei militare de la București, de 1 Decembrie

24204718_1758497847515972_998164054_n.jpg

1 decembrie
Peste 3.500 de militari participă la parada din București
Foto: Click!

Digi24 informează că peste 3.500 de militari și experți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului Român de Informații vor lua parte la parada militară din Capitală. Evenimentul va începe la ora 11:00, în Piața Arcul de Triumf, unde va fi prezent și președintele României, Klaus Iohannis. În cadrul paradei vor fi incluse în jur de 350 de mijloace tehnice, blindate , mașini de luptă, lansatoare de reachete, elicoptere și avioane și militari din forțele terestre, aeriene și marină. Acșeti avor defila pe sub Arcul de Triumf, pe Bulevardul Kiseleff, până la Piața Presei Libere.

Programul paradei militare de la Alba Iulia, de 1 Decembrie

24209119_1758497860849304_1397592488_o.jpg


Ca în fiecare an, în Capitală, trupele militare vor defila pe sub Arcul de Triumf
Foto: Click!

La Alba Iulia, Parada Militară va începe la ora 13:00 și se va desfășura pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”. Vor lua parte cel puțin 1.500 de militari, alături de echipamentul militar, blindate, avioane, elicoptere și tancuri. După paradă, spectatorii vor putea participa la concertele de muzică ușoară și populară care vor avea loc în cadrul „Festivalului din România”, precizează sursa citată.

Evenimente de 1 Decembrie în Capitală

24251879_1758497870849303_867566909_n.jpg


LA Alba Iulia, vor lua parte cel puțin 1.500 de militari
Foto: Click!

Pe 1 decembrie va fi inaugurat Târgul de Crăciun București 2017  (Bucharest Christmas Market), în Piața Constituției, începând cu ora 10:00. Vor avea loc spectacole și concerte în aer liber și a fost pregătit și un patinoar cu intrarea liberă, precum și peste 100 de tonete cu obiecte artizanale, mâncare tradițională, jucării sau ornamente de sărbătorile de iarnă. În cadrul târgului a fost amplasat și un brad înalt de 30 de metri, decorat cu mii de luminițe, dar și o zonă unde a fost recreaă artistic Nașterea Domnului.

Proteste de 1 Decembrie în București

Pe rețelele de socializare au fost anunțate proteste pentru vineri, 1 decembrie, cu ocazia defilărilor militare. Acestea ar trebui să aibă loc la Arcul de Triumf, unde va avea loc parada militară, dar și în Piața Victoriei din Capitală și din Alba Iulia. Comunitatea „Corupția ucide” a lansat joi seara, pe 30 noiembrie, și un apel către cei care vor să participe la protest, îndemnându-i „să se abțină de la orice fel de provocări”.

"Visul unității noastre naționale a fost realizat, în urmă cu aproape 100 de ani, prin jertfa pe front a soldaților, prin elanul național al populației și prin acțiunea unor oameni politici extraordinari. Acești oameni înțelepți, demni și curajoși au făcut, împreună cu Armata și cu voluntarii, România de peste 100 de ani, România de astăzi. Ei au construit unitatea și suveranitatea națională. Este datoria noastră să le urmăm exemplul și să ne gândim la următoarea sută de ani. România trebuie să aibă un ideal, idealul unei țări suverane și prospere, respectate în lume. Să învățăm lecția înaintașilor noștri și să rămânem cu fața la istorie. Numai așa îl vom putea realiza. La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor românilor!"

Astfel de animozități între președintele României și cei doi lideri ai Camerelor Deputaților și Senatului s-au manifestat și anul trecut, în timpul paradei militare. Pe atunci, Tăriceanu a participat la festivitate, în Piața Arcului de Triumf, dar a stat departe de Iohannis, pe care nici nu l-a băgat în seamă.  

 

 
 
Loading...