Poliția Română a detaliat, pe pagina oficială de Facebook, în ce condiții îți poți transporta soțul sau soția la serviciu cu mașina, în contextul ordonanței Militare care restrânge drastic deplasarea persoanelor.


Mulți se întreabă, pe bună dreptate, dacă transportarea partenerului de viață cu mașina până la locul d emuncă al acestuia, evitând astfel expunerea din mijloacele de transport în comun, cade sub incidența Ordonanței Militare care restricționează deplasarea persoanleor, în scopul de a limita răspândirea noului coronavirus.

Poliția Română a încercat să răspundă la această întrebare pe pagina oficială de Facebook.

”Întrebare: Pot să-mi transport cu mașina soția/soțul la/de la serviciu?

Răspuns: Dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art.1 litera d din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020 (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie).

După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță.

O astfel de situație ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații etc.).

Declarația pe proprie răspundere nu poate fi semnată electronic 

Pentru a nu mai exista nici un dubiu, autoritățile au transmis oficial că declarația pe propria răspundere trebuie semnată de mână. „Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe o răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere”, au explicat pentru Mediafax reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.

Astfel, persoanele care și-au atașat semnătura în declarația pe proprie răsoundere format PDF sunt în afara legii. „În acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă”, mai precizează autoritățile.

Cu alte cuvinte, indiferent de varianta pe care o alegi pentru a intra în posesia declarației, să o descarci de pe https://cdn.stirioficiale.ro/ sau să o scrii de mână, aceasta trebuie semnată de mână. 

Citește și:

Dezolant! Puhoi de oameni în aeroport și revoltă fără margini a lui Mihai Sturzu: „Îmi vine să îmi dau foc la haine”

Avertisment: vârful epidemiei, în jurul Paştelui. Autoritățile au pregătit deja trecerea la ”scenariul 4” al epidemiei

 
 
Loading...