Băi hidrotermale, ferestre căptușite, camere sterile, climă controlată, aer care trece prin filtre speciale, unități de fizioterapie și saloane dotate cu cea mai performană aparatură. Click! îți arată dotările Spitalului Militar Regina Astrid, din Blegia, pentru marii arși, acolo unde a fost transportat și medicul Cătălin Denciu, care a luat foc la secția ATI a Spitalului de urgență din Piatra Neamț.


Au trecut cinci ani de la Colectiv, însă România nu are nici acum capacitatea de a trata în cele mai bune condiții marii arși. Mulți dintre ei mor din cauza infecțiilor dobândite pe patul de spital, pentru că mediul nu este septic în totalitate și nici aparatura nu-i ajută pe medici.

Astfel că cei mai fericiți dintre ei sunt transportați în străinătate. Medicul Cătălin Denciu, care a luat foc la secția ATI a

medicul-catalin-denciu-transporta-cu-avionul-militar-in-belgia.jpg

Medicul Cătălin Denciu a fost transportat duminică dimineață cu un avion militar la clinica din Belgia
Medicul Cătălin Denciu a fost transportat duminică dimineață cu un avion militar la clinica din Belgia
Foto: Ministerul Apărării

Spitalului de urgență din Piatra Neamț, a fost transportat duminică dimineață cu avionul militar la Spitalul Regina Astrid, din Blegia, cu care România are încheiat un acord.

Este o clinică de top din Europa, aflată la Bruxelles, de referință în tratamentul victimelor arsurilor.

În ce condiții sunt tratați arșii la Spitalul Militar Regina Astrid, din Belgia. Medicul Cătălin Denciu este aici

Denumit și ”Centrul de Mari Arşi”, acesta face parte din spitalul militar și se află la etajele 6 și 7 ale clădirii. Recent, a fost complet renovat după norme stricte.

salon-spitalul-militar-regina-astrid.jpg

Așa arată un salon la Spitalul Militar Regina Astrid. Pacientul are cada lângă el și toaleta
Așa arată un salon la Spitalul Militar Regina Astrid. Pacientul are cada lângă el și toaleta

Odată ajuns aici, pacientul știe că se va întoarce acasă refăcut. Camerele pentru răniți sunt echipate cu cele mai noi tehnologii și sisteme de monitorizare.

Arșii sunt tratați în unități special echipate, cum ar fi băi speciale, unde rănile lor pot fi clătite bine, și unități de fizioterapie, unde mușchii și articulațiile sunt lucrate pentru a preveni rigiditatea.

spitalul-regina-astrid.jpg

Saloanele au fost modernizate și reamenajate recent
Saloanele au fost modernizate și reamenajate recent

Accesul este strict şi igienic, iar finisajele au fost făcute în așa fel încât să reziste la o umiditate de 80%. Inclusiv ferestrele exterioare au fost prevăzute cu căptuşeală interioară, iar aerul este filtrat.

Băile sunt controlate de un flux laminar pentru calitatea aerului ISO5. Camerele de la ATI sunt sterile și intră doar aer prin filtre speciale.

Spitalul Militar Regina Astrid are cele mai bune dotări din Europa

Spitalul Militar Regina Astrid se întinde pe 7.000 mp și are 26 de paturi. Medicul Cătălin Denciu( 42 de ani) a fost transportat aici duminică dimineață cu un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată.

spitalul-regina-astrid-belgia.jpg

Spitalul Militar Regina Astrid le oferă pacienților celor mai bune condiții pentru recuperare
Spitalul Militar Regina Astrid le oferă pacienților celor mai bune condiții pentru recuperare

Acesta a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, după ce cobinezonul a luat foc pe el. Are răni la cap, torace, mâini și picioare, după cum au anunțat colegii săi.

Premierul Ludovic Orban a spus că transferul la clinica din Belgia nu s-a făcut cu ușurință, deși România are un acord.

Ludovic Orban:”Nu a fost ușor să obținem acordul la Spitalul Militar din Belgia”

”Am văzut ca mulţi exprimă puncte de vedere. În primul rând, trebuie să ştiţi că nu a fost deloc uşor să obţinem acordul pentru a putea interna pacientul la Spitalul Militar din Belgia. Şi, de asemenea, trebuie să ştiţi că mobilizarea a fost imediată din partea Ministerului Apărării”, a precizat Orban. 

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat că s-a făcut o excepţie pentru România pentru că în această perioadă nu se acceptă transferuri din străinătate.

sala-de-kinetorepaie-de-la=spitalul-regina-astrid.jpg

Sala de kinetoterapie, unde pacienții fac exerciții de recuperare
Sala de kinetoterapie, unde pacienții fac exerciții de recuperare

La Spitalul Militar Regina Maria Astrid au fost tratate cu succes şi victime ale incendiului din Colectiv.

Centru medical nu este destinat exclusiv scopurilor militare, ci mai degrabă are un rol important în accidente civile și catastrofe.

 

 

 

 

 
 
Loading...