Ce descoperire! Site-ul care-ți arată dacă ești suspect de coronavirus. Aplicația fost inventată la Cluj

Ultima actualizare:

    Aplicația dezvoltată la Cluj îi poate ajuta pe români să afle dacă e cazul să fie testațiFoto: Inquam Photos
Aplicația dezvoltată la Cluj îi poate ajuta pe români să afle dacă e cazul să fie testațiFoto: Inquam Photos

Proiect revoluționar! O echipă de programatori din Cluj a dezvoltat sistemul COVID Monitor, menit să reducă presiunea pe sistemul medical de urgenţă şi de pe centrele de triaj implicate în lupta cu noul coronavirus. COVID Monitor este un proiect - pilot de pre-testare online a suspecților de SARS-CoV-2 utilizând Inteligenţa Artificială.

Aplicația dezvoltată la Cluj prevede stocarea unui număr mare de simptome şi de diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor şi compararea modelului generat de ele cu auto-evaluarea furnizată de utilizatori online, rezultând un diagnostic prezumtiv, după cum se arată în descrierea proiectului realizat pe bază de voluntariat cu acordul Ministerului Sănătăţii si al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.  

Gripă, răceală sau SARS - CoV - 2

Site-ul unde pacienţii vor putea afla dacă au simptome de COVID - 19 ar putea fi disponibil de săptămâna viitoare, spun iniţiatorii proiectului. Cum funcționează proiectul? În mod voluntar şi anonim, utilizatorul va introduce câteva date primare (simptome) într-o pagină web publică. Sistemul de Inteligenţă Artificială va calcula şi va afişa automat şansele ca persoana care-şi face testul online să aibă gripă, răceală sau COVID19, iar acolo unde algoritmul confirmă şanse mari de SARS-CoV-2, cu acordul utilizatorului, sistemul va înregistra pacientul în baza națională de date naţională şi locaţia lui ca fiind una de risc, făcând o solicitare automată către autorităţile competente pentru testarea pacientului.

Sprijin pentru triajul din spitale

„În cazul destul de probabil a supraîncărcării personalului medical şi al unei epidemii de durată, sistemul de Inteligență Artificială poate oferi sprijin inclusiv la triajul medical din spitale, utilizând experienţa acumulată în miile de cazuri analizate anterior. În condiţii extreme, s-ar putea utiliza personal mai puţin calificat în prima linie de triaj (studenţi ori voluntari)”, se specifică în descrierea produsului. „Astăzi avem o versiune stabilă a aplicaţiei, care poate fi utilizată de medici pentru a încărca datele atât de importante pentru analiza computerizată a simptomelor noastre, a celor care considerăm că e important să ne informăm în primul rând, iar apoi, în baza unei recomandări bazate pe cunoştinţe medicale temeinice făcute de un algoritm inteligent sau de medicul de familie, să hotărâm dacă e neapărată nevoie să apelăm la serviciile medicale atât de greu încercate”, spune, pentru adevarul.ro, Dan Chiuzbăian, iniţiatorul proiectului.

Medicii vor încărca în sistem mii de diagnostice

Proprietar al firmei QSound SOFT şi manager al proiectului VIKI - „Casa inteligentă care învaţă obiceiurile locuitorilor săi”, Chiuzbăian a explicat pentru cum va funcţiona COVID Monitor. În acest moment, proiectul are nevoie de cât mai multe informaţii privind diagnosticele pacienţilor cu COVID-19 pentru ca algoritmul să înveţe să facă diferenţa între coronavirus şi o răceală, o gripă sau altă afecţiune. Medicii sunt rugaţi să se înscrie şi să încarce diagnostice pe site-ul aplicaţiei. „Dimineaţă erau peste 200 de medici înscrişi în cont şi au început să încarce diagnostice. Apelul nostru către medici este să pună cât mai multe diagnostice. Doar având cât mai multe informaţii putem antrena algoritmul”, susţine clujeanul. 

“Putem afla, din fotoliu, dacă suntem suspecți”

Chiuzbăian crede că de săptămâna viitoare va fi disponibilă pe site şi partea dedicată persoanelor fizice: „Practic şi persoanele vor avea de completat un chestionar cu privire la simptome, dar este vorba despre aceleaşi întrebări, doar că sunt traduse în limbaj comun. După ce răspunde la întrebări, pacientul va primi un rezultat de genul: nu ai simptome specifice de COVID-19. Estimăm în proporţie de 60% că  aveţi o răceală simplă, roşu în gât - 30%, alte afecţiuni - 10%. În funcţie de rezultate, utilizatorul va fi invitat să-şi monitorizeze simptomele şi să-şi refacă testul după o perioadă sau, dacă există indicii că ar fi infectat cu COVID – 19, să contacteze un medic de famile”, explică șeful de proiect. “Practic, vom putea afla, stând acasă, în fotoliu, dacă suntem suspecţi şi trebuie să contactăm medicul şi, eventual, să fim testaţi”, mai spune Chiuzbăian.

Citește mai mult pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
strada prabusita slanic jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net