Ce este carantina zonală și când poate fi instituită

Ultima actualizare:

    În primăvară, Suceava și apoi Tăndărei au fost plasate sub carantină din cauza exploziei pandemiei de coronavirus
În primăvară, Suceava și apoi Tăndărei au fost plasate sub carantină din cauza exploziei pandemiei de coronavirus

Carantina zonală poate fi decisă de autorități atunci când se constată că riscul răspândirii comunitare nu mai poate fi controlat și se impune închiderea unei zone, a unei localități sau chiar cartier.

O zonă poate fi plasată sub carantină printr-un ordin al șefului Dispeceratului pentru Situații de Urgență – Raed Arafat – sau al unei persoane desemnate de el, în baza unei decizii ale Comitetului județean pentru situații de urgență, transmite Mediafax. Pentru această măsură este nevoie și de avizul Institutului Național de Sănătate Publică.

Când se instituie carantina zonală

Legea carantinei și a izolării care a intrat azi în vigoare arată că măsura poate fi aplicată atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii comunitare nu mai poate fi controlat prin alte metode de protecție sanitară. De asemenea, carantina mai poate fi instituită dacă procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică.

Dacă avem de-a face cu un accident biologic, carantina poate fi instituită temporar, până la rezolvarea problemei. Ordinea publică în interiorul zonelor carantinate dar și în spitale este asigurată de poliția locală. În situația în care poliția locală nu este constituită sau efectivele acesteia nu sunt suficiente, măsurile de ordine publică se asigură de către Jandarmeria Română sau Poliția Română.

Carantina ar putea fi o măsură decisă dacă crește numărul de persoane infectate peste 1200. aceasta este afirmația făcută de Ludovic Orban care amai spus că „dacă ar crește numrul de persoane infectate la peste, să zic, 1200, am putea ajunge să luăm măsuri restrictive locale, zonale de carantinare. Unde apar focare se dispune măsura suspendării temporare a activității economice”, a precizat premierul în ședința de Guvern care a avut loc marți dimineață. La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că se poate ajunge la carantinarea unui cartier sau a unei localități dacă sunt peste 3 cazuri la 1000 de locuitori.

image
image
image
image
image
image
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net