Primăvara și toamna apare un fenomen meteo banal, ceața, care face probleme în special șoferilor. Ce este ceaţa și de ce apare?


Ceaţa este un fenomen meteorologic care apare îndeosebi toamna şi primăvara, însă, mai nou, apare destul de des şi iarna. Potrivit specialiştilor, ceaţa nu este decât o mare aglomerare de mici particule de apă aflate în suspensie în atmosferă, dar în imediata apropiere a solului.

Ce este ceaţa şi de ce apare

Conform standardelor meteorologice internaţionale, când într-o astfel de situaţie vizibilitatea orizontală scade sub valoarea de 1.000 de metri, se poate vorbi de instalarea ceţii.

“La o anumită temperatură, cantitatea de vapori din aer se măreşte substanţial mai ales în urma evaporării intense a apei din sol, astfel că aceştia  pot să devină saturaţi prin răcire, dacă temperatura aerului coboară mai jos de aşa-numitul «punct de rouă». În această stare vaporii nu mai pot să se afle numai în stare gazoasă şi încep să se condenseze în mici picături de apă care, fiind în suspensie în straturile de aer de la suprafaţa solului, micşorează transparenţa aerului, provocând fenomenul căruia îi spunem ceaţă”, a precizat Dan Bureţea, profesor de Fizică, pentru ziarul Adevărul.

Cum se explică apariția ceții

Ceaţa mai apare şi când mase de aer mai calde sunt transportate de curenţii atmosferici peste mase de aer reci. În aceste condiţii apare iarăşi fenomenul de evaporare condensată.

Din aceste motive, ceaţa este mai frecventă toamna şi primăvara, când temperaturile sunt mai scăzute şi vaporii se formează mai repede.  Ceaţa apare mai frecvent în văi, unde temperatura este mai scăzută şi umiditatea mai mare.

De asemenea, ceaţa apare îndeosebi dimineaţa şi seara, când se observă inversiunile de masă termică.

“În mod obişnuit, ceaţa este de fapt un nor aflat la altitudini atât de joase încât este în contact direct cu solul. Apariţia ceţii este, deci, favorizată de o anumită temperatură şi de absenţa vântului”, mai susţine profesorul de fizică, citat de ziarul Adevărul.

Citește și Cum este vremea în luna mai, în România. Recorduri de temperaturi

 
 
Loading...

Alte articole