Ce este tromboza. Boala mortală pe care o fac unii pacienți infectați cu coronavirus

Ultima actualizare:

    Tromboza ajută la formarea chegurilor de sânge care migrează spre zone vitale ale organismului
Tromboza ajută la formarea chegurilor de sânge care migrează spre zone vitale ale organismului

Medicul Virgil Musta, coordonatorul Secţiei COVID din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, a descoperit că multe decese la pacienți cu coronavirus au fost cauzate de tromboze instalate la nivelul mai multor organe. Iată ce este este tromboza, boala care aduce moartea!

În schema de tratament pentru coronavirus se află nu doar antivirale, ci și anticoagulante. Și asta după ce s-a depistat faptul că virusul din China nu doar că atacă plămânii, dar ajută la formarea trombozelor.

Adică a cheagurilor de sânge care migrează într-o zonă vitală.

Tromboza reprezintă formarea unui cheag în interiorul unui vas de sânge, de cele mai multe ori la nivelul unei vene de la picioare (acolo unde sângele stagnează mai mult), dar și la nivelul arterelor coronariene sau vaselor cerebrale sau în alte teritorii nespecifice.

De altfel, tromboza este la originea a unuia din patru decese, fiind urmarea unei afecțiuni cauzate de tromboză – tromboembolismul venos, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral tromboembolic.

Medicul Virgil Musta spune că unii pacienți infectați cu coronavirus au făcut tromboze și sunt tratați cu anticoagulante
Medicul Virgil Musta spune că unii pacienți infectați cu coronavirus au făcut tromboze și sunt tratați cu anticoagulante

"S-a remarcat că o mare parte din pacienţi prezintă probleme la nivelul vaselor mici pulmonare, cardiac, cerebral şi poate şi al altor organe şi că, de fapt, una dintre principalele cauze ale deceselor este această tromboză, pentru că oxigenul nu mai poate fi transportat de la plămâni în organism, întrucât sunt trombozate vasele. M-am gândit să introduc în protocolul nostru şi terapia patogenică, cât mai devreme, pentru a evita aceste complicaţii, întrucât s-a constatat că, cu cât se acţionează mai devreme, cu atât riscul de a se trece în forme grave scade. Şi atunci, am creat acest protocol care, pe lângă antivirale, conform protocolului naţional, prezintă şi antiinflamatorii steroidiene şi anticoagulante", a declarat Virgil Musta, potrivit Agerpres.

În mod normal, persoanele în vârstă cu o anumită patologie sunt dispuse la tromboză, dar s-a constatat că, în cazul coronavirusului, inflamaţia produce această hipercoagulabilitate şi la tineri.

Care sunt simptomele trombozei

Simptomele sunt diferite în funcție de vena afectată. Dacă vena este la suprafață (tromboza venoasă superficială), puteți observa un cordon roșu, dureros, imediat sub piele.

Dacă este afectată una dintre venele mari și profunde (tromboza venoasă profundă), întreg membrul se poate umfla și poate fi dureros.

De cele mai multe ori simptomele apar brusc. Întrucât afecțiunea poate fi uneori asimptomatică, embolismul pulmonar cauzat de obstrucția exercitată de cheagul de sânge ajuns la nivelul plămânilor poate fi fatal în o treime din cazuri.

Prin urmare, dacă observați că tălpile picioarelor sunt umflate și calde la atingere, solicitați intervenția medicală de urgență. Diagnosticul de tromboza venoasă se pune în urma unei ecografii vasculare.

Cum se tratează tromboza

Tratamentul este diferit în funcție de vena afectată. În cazul unei tromboze venoase superficiale, vi se pot recomanda unguente cu heparină, precum și profilaxia și tratamentul varicelor, dacă suferiți de această patologie.

În schimb, dacă este vorba despre o tromboză venoasă profundă, tratamentul va include obligatoriu medicație anticoagulantă.

Acestea sunt substanțe care îngreunează formarea de cheaguri, cu scopul de împiedica extinderea acestora, precum și desprinderea cheagurilor cu migrarea lor la nivelul plămânilor și apariția celei mai importante complicații a acestei boli, trombembolismul pulmonar.

Este important să vă prezentați ulterior la controalele recomandate de medic, pentru a stabili durata tratamentului. Dacă ați înlăturat factorii predispozanți, anticoagulantul va fi oprit după câteva luni.

Dacă există și alte boli asociate, este posibil să fie nevoie să luați aceste medicamente pentru tot restul vieții. La fel ca în cazul tuturor celorlalte boli cardiovasculare, este mai bine să prevenim decât să tratăm.

Trebuie să renunțați la fumat, să vă păstrați o greutate normală și să faceți mișcare! În cazul mersului cu mașina, faceți pauze dese pentru a vă dezmorți picioarele.

În cazul zborurilor lungi cu avionul, citiți cu atenție recomandările din revistele aflate în buzunarele scaunelor și consultați medicul de familie înainte de zbor asupra eventualelor măsuri de prevenire.

Dacă ați suferit la un moment dat de tromboză venoasă profundă, nu neglijați controalele medicale periodice și respectați indicațiile medicului cu privire la tratamentul anticoagulant prescris, spun cei de la cardioportal.ro.

Câți români suferă de tromboză

Pe plan mondial, boala cardiovasculară reprezintă prima cauză de deces, morbiditate și invaliditate.

La fiecare două secunde, un om de pe planetă moare ca urmare a unei boli cardiovasculare, la fiecare cinci secunde survine un atac de cord și la fiecare șase secunde o persoană este ținta unui atac vascular cerebral.

În România, unul din trei oameni suferă de insuficiență venoasă cronică, peste jumătate dintre ei fără să știe acest lucru. Iar o posibilă îmbolnăvire cu coronavirus îi poate fi fatală.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/pacientul-102-cum-debutat-boala-ce-tratament-urmat-spital-cand-s-vindecat-de

https://www.click.ro/news/lume/leac-pentru-coronavirus-din-plasma-persoanelor-care-s-au-vindecat

https://www.click.ro/news/national/record-de-pacienti-vindecati-de-coronavirus-la-timisoara-ce-schema-de-tratament

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
lapte pixabay jpg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net