Ce faci în caz de cutremur dacă eşti la şcoală. Am fost la simulare cu elevii

Ultima actualizare:
Un elev “rănit” a fost luat cu targa de voluntari
Un elev “rănit” a fost luat cu targa de voluntari

Ieri a fost o zi specială pentru 300 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 31 din Capitală. Au învăţat ce trebuie să facă în cazul în care are loc un cutremur mare. ”Nu fugiţi, nu vă aruncaţi pe fereastră!”, au fost primele sfaturi.

Au vuit sirenele de alarmă, a venit ambulanţa şi zeci de persoane îmbrăcate în uniforme în curtea Şcolii Gimnaziale nr. 31 din Bucureşti. În clase se aflau ieri 300 de elevi, din clasele V–VIII. Nu s-au panicat şi au ascultat cu mare atenţie lecţia despre cutremure. La rândul lor, profesorii au primit sfaturi foarte utile şi pentru ei, şi pentru copii. 


    Un elev “rănit” a fost luat cu targa de voluntari
Un elev “rănit” a fost luat cu targa de voluntari

”Elevii trebuie să vă asculte, să nu intre în panică. Le spuneţi să se adăpostească sub bănci, să nu stea lângă ghivece sau lângă geamuri care se pot sparge. Le explicaţi că trebuie să numere în gând până la 60 şi să nu iasă din clase încă 15 minute după ce s-a oprit seismul pentru că urmează o replică. Un cutremur durează în jur de 60 de secunde, iar copiii când încep să numere se mai liniştesc. Le spuneţi să nu fugă, să nu se arunce pe fereastră. Aveţi grijă de copiii cu dizabilităţi”, au fost instrucţiunile pe care le-au primit profesorii de la specialiştii Primăriei Sectorului 2 din Capitală.

«Costumul meu are 20 kg»

Scenariul simulării de ieri a inclus şi ”extragerea unui rănit”. Voluntarii de la Garda Civică au dus elevul, cu targa, până la Ambulanţă. Imediat după ce au început să sune sirenele de alarmă, elevii au ieşit pe rând, pe clase, cu capul acoperit de manuale, ghiozdane sau cu mâinele pe cap. S-au strâns în curte să aştepte alte instrucţiuni de la profesorii lor.

”Nu am trăit până acum un cutremur, dar ne-au explicat profesorii despre ce e vorba. Simularea de astăzi ne-a ajutat foarte mult şi când se va întâmpla cu adevărat un cutremur voi şti ce să fac ca să nu mă rănesc”, ne-a spus Ştefan Petre, elev în clasa VII-a B.

Printre voluntari, au fost şi elevi de la alte şcoli. Mohamed Alnial, de 15 ani, de la Liceul Lucian Blaga, a fost pompierul care ar stinge eventualele incendii. ”Costumul meu are circa 20 kg şi e din aluminiu, ca să pot să intru în foc dacă este nevoie. Fac voluntariat de aproape un an şi îmi place foarte mult”, ne-a spus Mohamed.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net