Ce haos în Sănătate din cauza lefurilor și sporurilor!

Ultima actualizare:

    Luni, angajații Spitalului de Urgență din Craiova au ieșit la protest în curtea unității
Luni, angajații Spitalului de Urgență din Craiova au ieșit la protest în curtea unității

Pe măsură ce primesc salariile, angajații din Sănătate ies în stradă și protestează. Și asta, pentru că unii brancardieri, infirmieri, dar și kinetoterapeuți s-au trezit cu lefurile mai mici, după scăderea sporurilor. Până acum, Ministerul Sănătății nu a găsit decât soluții temporare.

Aproape că nu mai e zi fără proteste în sistemul sanitar. Angajații cu cele mai mici salarii din Sănătate, respectiv infirmierele, brancardierii sau kinetoterapeuții, constată că salariile lor s-au micșorat după intrarea în vigoare a noului regulament al sporurilor. Și asta, în timp ce lefurile asistenților medicali și ale medicilor au crescut considerabil, lucru care, de altfel, trebuia făcut de mult timp.

De ce se întâmplă asta? Pentru că, de la 1 martie, a intrat în vigoare Legea salarizării unitare, potrivit căreia lefurile de bază ale medicilor și asistenților au crescut cu până la sută la sută, și, tot de la acea dată, este valabil noul regulament al sporurilor, care au fost limitate. „Asistenții și medicii nu simt reducerea sporurilor, deoarece li s-a mărit mărit salariul de bază. Astfel, venitul lor net a crescut. Nu se întâmplă, însă, același lucru în cazul infirmierelor, brancardierilor, chimiștilor, biologilor și kinetoterapeuților cărora nu li s-a majorat salariul de bază, dar li s-au micșorat sporurile. Așa se face că acești oameni au luat salarii mai mici cu câteva sute de lei, lucru pe care l-am sesizat autorităților cu multe luni în urmă”, ne-a declarat președintele Sanitas București, Viorel Hușanu.


    La „Bagdasar Arseni”, oamenii și-au strigat nemulțumirile în fața spitalului și în stradă
La „Bagdasar Arseni”, oamenii și-au strigat nemulțumirile în fața spitalului și în stradă

Luni dimineață, sute de angajați de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, de la Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni, de la Centrul Național de Recuperare Neuropsihomotorie „Nicolae Robănescu din Capitală, dar și de la Spitalele de Urgență din Craiova și Alba-Iulia au ieșit în curtea unităților pentru a protesta. Oamenii sunt disperați, pentru că salariile lor, și așa mici, au fost tăiate. „La noi la Centru, unde lucrează, pe lângă medici și asistente, 47 de kinetoterapeuți și 32 de infirmiere, sporurile au fost reduse de la 75% la 50%. Este adevărat că salariile de bază ale medicilor și asistentelor au crescut chiar și cu până la sută la sută. Astfel, acum, un medic ia în mână, lunar, între 11.000 și 16.000 de lei, iar un asistent, între 4000 și 5.000 de lei, în funcție de gradație, de sporuri, gărzi și așa mai departe. Dar, celorlați angajați nu li s-au mărit. Așa că, după limitarea sporurilor, unui kinetoterapeut principal i-a scăzut venitul cu 700 de lei, iar unei infirmiere sau unui brancardier cu 260 de lei. Acestora din urmă li s-a micșorat venitul de la 2.500 la 2.250 de lei”, ne-a declarat, ieri, șefa RUNOS a Centrului „Nicolae Robănescu”, Liliana Văduva.


    Liliana Văduva, șefa RUNOS de la Centrul „Nicolae Robănescu”, spune că unii angajați au pierdut 700 de lei la salariu Foto: Florin Șuler
Liliana Văduva, șefa RUNOS de la Centrul „Nicolae Robănescu”, spune că unii angajați au pierdut 700 de lei la salariu Foto: Florin Șuler

Soluția găsită, până acum, de ministrul Sănătății Sorina Pintea a fost ca angajaților cărora li s-a tăiat salariul, în urma limitării sporurilor, să li se dea un stimulent din bugetul spitalului. „Am discutat cu ministrul despre acest stimulent, care să se dea până când va fi modificat regulamentul sporurilor. Urmează să-l renegociem, iar sporurile să se acorde în funcție de gradul de dificultate a spitalului”, a încheiat liderul Sanitas, Viorel Hușanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net