Ce înseamnă cifrele de pe ouă. Cum să le cumperi pe cele mai proaspete

Ultima actualizare:

    Cumpărați ouă doar din magazinele autorizate. Fiți atenți la ștampilă! Uite ce înseamnă cifrele de pe ouă!FOTO: adevarul.ro
Cumpărați ouă doar din magazinele autorizate. Fiți atenți la ștampilă! Uite ce înseamnă cifrele de pe ouă!FOTO: adevarul.ro

Pentru perioada Sărbătorilor de Paşti, pe lângă carnea de miel, un aliment foarte căutat și în cantităţi mai mari este oul, în special cel de găină. Nu cumpărați de la oricine, ci doar din magazinele autorizate. Fiți atenți la ștampilă! Uite ce înseamnă cifrele de pe ouă!

Există mai multe legende creştine care explică de ce se înroşesc ouăle de Paşte şi de ce acestea au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce si acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Vă pregătiți să înroșiti ouă de Paște? Uite ce trebuie să știți!

Dr. Ioan Pențea, reputat medic veterinar din Sibiu, ne-a explicat totul despre ou: de ce este important, cum trebuie să arate un ou proaspăt și ce reprezintă cifrele de pe ștampila aplicată pe coaja oului. ”Oul reprezintă o sursă perfect echilibrată de proteină şi grăsimi uşor digestibile, fiind o sursă importantă de energie şi de nutrienţi. Este unul dintre cele mai hrănitoare alimente, datorită valorii nutritive şi biologice ridicate. Un ou cu masa de 50 g. are o valoare energetică de 90-100 calorii, echivalentă, ca valoare nutritivă, cu aproximativ 150 g. lapte, 40 g. carne sau 20 g. brânză uscată. Pentru consum, cel mai mult se folosesc ouăle de găină, în cantităţi mai mici se consumă ouă de raţă, gâscă, curcă, prepeliţă”, ne-a explicat Dr. Ioan Pențea.

Autoritățile au impus ca ouăle destinate comercializarii să fie marcate obligatoriu cu codul producatorului, format din iniţiale care reprezintă ţara, judeţul, un număr de ordine în cadrul judeţului, data ouatului (ziua şi luna) şi o cifră în faţa codului ţării care va indica metoda de creştere, astfel :

  • cifra 0 – pentru ouă de găină care se cresc ecologic;
  • cifra 1 – pentru ouă de găină care se cresc în aer liber;
  • cifra 2 – pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol;
  • cifra 3 – pentru ouă de găină care se cresc în baterii (cuşti, îmbunătăţite).
  • Data valabilităţii minime trebuie stabilită la maxim 28 de zile de la ouat.

Producătorii, comercianţii şi consumatorii de ouă, trebuie să respecte următoarele :

  • valorificarea ouălor de consum numai în spaţii şi magazine autorizate şi supuse controlului sanitar veterinar
  • ouăle trebuie marcate și însoţite de document de comformitate, care să ateste salubritatea acestora şi sistemul de creştere a găinilor.,
  • se interzice depozitarea și expunerea în vederea comercializării a ouălor în aceleaşi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spaţii necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora.
  • este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită şi a ouălor de raţă,
  • păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4 până la 14 0 C.

Cum recunoști ouăle proaspete

Fă testul de prospețime pentru ouă!

Înainte să mâncați ouă puteți face un test simplu ca să aflați dacă sunt proaspete
Înainte să mâncați ouă puteți face un test simplu ca să aflați dacă sunt proaspete

Ouăle se clasifică după caracteristicile de calitate în:

  • formă normală, intacte şi cu coaja curată, la examenul ovoscopic prezintă camera de aer cu înălţimea până la 6 milimetri, imobilă, gălbenuşul vizibil în poziţia centrală, albuşul limpede, transparent, fără impurităţi şi mirosuri  străine.
  • sunt ouăle care nu respectă toate caracteristicile de calitate prevăzute pentru ouăle de categoria A
  • categoria XL (foarte mare): greutate ≥ 73 g;
  • categoria L (mare): greutate  ≥ 63 g si <73 g;
  • categoria M (mediu): greutate ≥ 53 g si < 63 g;
  • categoria S (mic): greutate < 53 g.

Citește și despre trucuri pentru cele mai frumoase ouă roșii

Citește și despre folcloristul care face cozonaci

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net