Ce măşti ne protejează cu adevărat de COVID - 19. MApN a făcut ghidul complet

Ultima actualizare:
Un accesoriu care ne va însoţi mult timp de-acum înainte
Un accesoriu care ne va însoţi mult timp de-acum înainte

Masca de protecţie va fi, de la 15 mai, un accesoriu obligatoriu în spaţiile publice închise şi în transportul în comun, după cum a anunţat Klaus Iohannis, preşedintele României. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) detaliază ce tipuri de măşti ne protejează de COVID-19 şi cum ne asigurăm că nu cumpărăm produse neconforme.

Vă amintiţi cât de greu era să procurăm o mască de protecţie în luna martie, la începutul pandemiei? Situaţia s-a remediat şi piaţa a fost invadată acum de o sumedenie de produse, fie de import, aduse din China, fie de producţie internă.  „Adevărul” a dorit să afle care sunt tipurile de măşti care ne asigură protecţia, luând în considerare dimensiunea virusului SARS - CoV - 2, adică 0,1 microni, şi cum putem verifica dacă achiziţionăm un produs conform.  Răspunsurile au venit de la MApN, care a făcut o trecere în revistă a tipurilor de măşti de pe piaţă. Măştile de uz medical sunt de două tipuri: chirurgicale şi „semi-măşti cu filtre de protecţie respiratorie de unică folosinţă”.  

  • MĂŞTILE DE BUMBAC. Pe piaţă mai sunt aşa-zisele „măşti de protecţie”, despre care MApN precizează: „Nu sunt dispozitive medicale, ci echipamente de protecţie individuală”. O astfel de mască nu va asigura o protecţie foarte mare.  Preţul unei măşti din bumbac este de aproximativ 4 – 7 lei. 

Un accesoriu care ne va însoţi mult timp de-acum înainte
Un accesoriu care ne va însoţi mult timp de-acum înainte
  • MĂŞTILE CHIRURGICALE. Aceste dispozitive de unică folosinţă, „deşi protejează cel mai puţin, sunt cele mai accesibile, datorită preţului de cost scăzut”, se arată în răspuns. Acestea „previn transmiterea infecţiilor prin picături de salivă, secreţii respiratorii de la bolnav la persoanele sănătoase”. Astfel, acestea ar trebui destinate, în special, persoanelor infectate. „Capacitatea de protecţie este asigurată de structura tristratificată a măştii. Protejează incomplet de boli infecţioase”, explică specialiştii MApN. În farmacii, o cutie cu 50 de măşti chirurgicale costă, în prezent, circa 110 – 130 de lei, adică preţul unui dispozitiv e în jur de 2,5 lei. 


    Un accesoriu care ne va însoţi mult timp de-acum înainte Foto: Epa-Efe
Un accesoriu care ne va însoţi mult timp de-acum înainte Foto: Epa-Efe
  • NICI N95 NU E INFAILIBILĂ. „Semi-măştile cu filtre de protecţie respiratorie de unică folosinţă” sunt de mai multe categorii. Dintre acestea, MApN recomandă masca N95, care „este un dispozitiv conceput pentru a obţine o potrivire facială strânsă şi o filtrare eficientă a particulelor aeriene, blochează cel puţin 95% din particulele de test foarte mici (0,3 microni), de aceea este foarte potrivită pentru o protecţie eficientă împotriva transmiterii infecţiilor”.  COVID-19 are, conform studiilor, 0,1 microni, astfel că măştile N95 nu sunt infailibile. Masca respectivă costă în jur de 15 – 20 de lei. 
  • FFP 3, PROTECŢIE de 99%. Standardul European clasifică măştile în trei clase: „FFP1(filtrare de 80%), FFP2 (filtrare de 94%) şi FFP3 (filtrare de 99%). Despre măştile FFP1, MApN arată că filtrează 80% din particule cu dimensiuni până la 0,6 microni şi se folosesc în special în industria alimentară şi în construcţii. Măştile FFP2 sunt „aproximativ echivalente” cu cele care respectă standardul american N95, având „o eficienţă minimă de filtrare de 94%”. În concluzie: „Dacă sunt montate corect, capacităţile de filtrare ale măştilor N95 şi FFP2 le depăşesc pe cele ale măştilor chirurgicale de unică folosinţă. Au preţ mediu accesibil”. Adică, tot 15 – 20 de lei. Cele mai bune măşti sunt cele de tip FFP3, susţine MApN, care „filtrează 99% din particule cu dimensiuni mai mici de 0,6 microni, conferind astfel protecţie bună faţă de unele virusuri, bacterii şi fungi, comparativ cu măştile prezentate anterior”. Acest tip de mască e însă mai costisitor: 50 – 80 de lei. 

Cum aflăm că avem o mască de calitate

MApN precizează că metoda cea mai simplă de verificarea a dispozitivelor e cutia de ambalare, pe care este obligatoriu să fie inscripţionat marcajul CE, standardul european, sau N95, standardul american. De asemenea, trebuie să se menţioneze pentru ce particule microbiene a fost testată masca, inclusiv existenţa protecţiei antivirale, şi dimensiunea particulelor filtrate. Pentru măştile chirurgicale, cumpărătorul poate verifica direct dacă este alcătuită din trei straturi. Despre „Testul brichetei” (se expiră normal în dreptul brichetei cu masca pe faţă - masca protejează dacă nu se stinge flacăra), MApN menţionează că nu a fost validat de către organismele de evaluare a conformităţii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net