Ce nu știai despre Regele Mihai al României?

Ultima actualizare:

    Regele Mihai alături de fiica sa cea mare, Margareta, pe care a numit-o custode al Coroanei Regalefoto: familia.regala.ro
Regele Mihai alături de fiica sa cea mare, Margareta, pe care a numit-o custode al Coroanei Regalefoto: familia.regala.ro

Regele Mihai al României s-a stins din viață, astăzi, la vârsta de 96 de ani.

În buletinul medical al nașterii sale stă scris că starea sa de sănătătate din ziua în care a venit pe lume este „destul de satisfăcătoare”, mama sa suferind o intervenție chirurgicală serioasă, întrucât situația sarcinii se complicase.

Știrea nașterii noului vlăstar regal a fost publicată de ziarul „Adeverul” din 27 octombrie 1921, pe pagina a patra, unde se preciza că Regele Ferdinand împreună cu premierul de atunci Alexandru Averescu și Mihai Antonescu - ministru (personaj cu care Mihai se va intersecta de mai multe ori în viața sa), au plecat spre Sinaia pentru a-i felicita pe membrii familiei regale implicați, principele Carol și principesa Elena (vezi foto ziar de epocă mai jos). 


    Edția din 27 octombrie 1921 ce anunța venirea pe lume a viitorului Rege Mihaifoto: Biblioteca Digitală a Bucureștilor
Edția din 27 octombrie 1921 ce anunța venirea pe lume a viitorului Rege Mihaifoto: Biblioteca Digitală a Bucureștilor

Dar statisticile legate de Mihai al României nu se opresc aici. Iată doar câteva dintre cele mai interesante!

Regele Mihai a fost contemporan cu:

1. Cu toți cei șase patriarhi de până acum ai Bisericii Ortodoxe Române: Miron Cristea (1925 – 1939, cel care a făcut parte din consiliul de regență al epocii în care Mihai era doar un copil), Nicodim Munteanu (1939 – 1948), Justinian Marina (1948 – 1977), Iustin Moisescu (1977 – 1986), Teoctist Arăpașu (1986 – 2007) și Daniel Ciobotea (din 2007 încoace), dar și cu opt papi, Pius al XI-lea (pe vremea căruia s-a născut), Pius al XII-lea, Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea, Ioan Paul I, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea si Francisc.

2. Cu perioada celor mai puternice cutremure din istoria ultimului veac al României, ce au început o dată cu urcarea sa pe tron. În noiembrie 1940, la două luni de la instalarea sa în fruntea statului, are loc cel mai puternic cutremur, cu o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter. Vor urma cele din 4 martie 1977, de 7,2 – 7,4 grade pe scara Richter, din 31 august 1986, de 7,1 sau cel din 2004, cu o magnitudine de 6 grade.

3. Cu  trei regimuri politice diferite cunoscute de țara noastră în ultimul veac, cel monarhist, de până în 1948, cel comunist, de până în 1989 și cel democratic, de după 1990.

4. Cu cea mai gravă conflagrație din istoria lumii, Al Doilea Război Mondial (1939 – 1945), fiind în fapt singurul șef de stat european în viață al unei țări implicate în războiul ce a schimbat o întreagă planetă.

5. Cu o serie de personaje intrate demult în cartea de istorie precum Albert Einstein, Vladimir Ilici Lenin, Marie Curie, Iosif Vissarionovici Stalin, Walt Disney, Adolf Hitler, Elvis Presley, Winston Churchill, Henry Ford, Benito Mussolini, Sigmund Freud, Marilyn Monroe, Mahatma Gandhi,  Sf. Tereza de Calcutta, Michael Jackson, Che Guevara, John Fitzgerald Kennedy, Charlie Chaplin, Martin Luther King etc.

6. Cu 22 de ediții de ale Jocurilor Olimpice de Vară, desfășurate între 1924 și 2016. Longevitatea sa i-a permis să fie contemporan cu mari sportivi ai lumii precum atleții Jesse Owens, Emil Zatopek, Javier Sotomayor sau Usain Bolt, gimnasta Nadia Comăneci, baschetbaliștii Michael Jordan și Vince Carter, ciclistul Greg Lemond, handbalistul Nikola Karabatic sau înotătorul Michael Phelps (cel mai medaliat sportiv al tuturor timpurilor la JO!).

7. Cu 20 de ediții ale turneelor finale ale Campionatului Mondial de Fotbal, între 1934 și 2014. A fost astfel martor al dominației selecționatei „cariocas”, brazilienii jucând șapte finale, din care au câștigat cinci. Mihai a fost astfel contemporan cu mari fotbaliști ai lumii precum Pele, Maradona, Bobby Charlton (azi decedat), Beckenbauer, Dino Zoff, Cruyff (azi decedat) sau Messi.

8. Cu regele Bhumibol Adulyadej al Thailandei, decedat la mijlocul lunii octombrie a acestui an, monahul cu cea mai lungă domnie efectivă din istorie, de peste 70 de ani. Mihai, verișor al Reginei Angliei, Elizabeta a II-a – 90 de ani,a doua în ordinea domniei, e decanul de vârstă al familiilor regale din lume…

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net