Ce nume se vehiculează pentru postul de premier

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis nu a renunţat definitiv la ideea de anticipateFoto: Inquam Photos
Klaus Iohannis nu a renunţat definitiv la ideea de anticipateFoto: Inquam Photos

Klaus Iohannis trebuie să propună un nou premier care să fie acceptat de PSD, astfel încât să guverneze până în decembrie. Are la dispoziţie de la o săptămână până în cel mult o lună. Totuşi, Iohannis încă speră la anticipate, susţin surse politice citate de adevarul.ro.

O variantă ar fi ca preşedintele să o desemneze premier pe Raluca Turcan, politician total neagreat de PSD, astfel încât primul Guvern PNL să pice în Parlament. Apoi, Iohannis ar putea veni din nou cu Ludovic Orban, cu condiţia ca premierul demis să mimeze faptul că ar vrea să strângă o majoritate parlamentară, aşa cum a decis Curtea Constituţională.

Unul dintre magistraţii CCR a explicat pentru „Adevărul” de ce Curtea i-a dat dreptate lui Ciolacu în disputa cu Iohannis. Preşedintele a desemnat deliberat un premier - Ludovic Orban - care a spus din start că vrea să pice în Parlament, nu să formeze un Guvern. Intenţia tandemului Iohannis-Orban a fost declanşarea alegerilor anticipate, nu instalarea unui nou Executiv, soluţie care contravine spiritului Constituţiei.

A doua soluţie ar însemna îngroparea alegerilor anticipate şi desemnarea unui premier agreat de PSD, care să guverneze până la alegerile la termen. Un cabinet hibrid, condus de un premier tehnocrat, dar cu miniştri liberali. Pe lista scurtă se află Bogdan Aurescu şi Nicolae Ciucă. Favorit ar fi Aurescu, fost ministru de Externe în guvernarea Ponta, preluat apoi de Iohannis în funcţia de consilier prezidenţial, ca ulterior să fie numit ministru de Externe în Guvernul Orban. Surse din PSD susţin pentru „Adevărul” că Aurescu ar trece de votul Parlamentului. Nicolae Ciucă, fost şef al Armatei, ocupă în prezent postul de ministru al Apărării, deci ar fi o desemnare greu de respins în Parlament.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net