Ce pățesc craiovenii care nu-și zugrăvesc blocurile. Primăria le-a trimis notificare

Ultima actualizare:

    Unii locatari, puși să-și zugravească singuri blocurileFOTO: Gazeta de Sud
Unii locatari, puși să-și zugravească singuri blocurileFOTO: Gazeta de Sud

Revoltă în rândul craiovenilor care locuiesc în blocurile neînscrise în proiectul pentru reabilitare pe fonduri europene. Ei sunt obligați acum să își zugrăvească singuri blocurile, altfel vor fi amendați.

Sunt vizate cu precădere blocurile vechi. Proprietarii s-au trezit notificați și au la dispoziție șase luni ca să ducă la îndeplinire aceste cerințe, conform Gazeta de Sud.

De altfel, obligativitatea de a întreține fațadele clădirilor este prevăzută în Legea 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale.

Conform articolului 9 din această lege “instituțiilor publice și persoanelor fizice și juridice le revin următoarele obligații:

a) să întrețină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile acestora, precum și instalațiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparații, amenajări și a altor lucrări specifice;

b)să asigure curățarea fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale;

c) să asigure repararea, spălarea geamurilor și a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreținerea firmelor și a fațadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curățarea și zugrăvirea periodică a acestora”.

Ce amenzi pot primi locatarii blocurilor nezugrăvite

Totodată, aceste prevederi se regăsesc și în Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, unde la capitolul Activități edilitar gospodărești și de salubrizare se face vorbire despre întreținerea fațadelor clădirilor.

Locatarii riscă să fie sancționați cu amendă cuprinsă între 500 – 1.000 lei, iar asociațiile de proprietari cu amendă cuprinsă între 1000 – 2.000 lei, conform Regulamentului de gospodărire al orașului Craiova.

E greu să stai la bloc, în Craiova

În 2018,craiovenii care stau la bloc erau somați să facă și să întrețină curățenia din jurul imobilelor în care locuiesc. Câteva asociații de proprietari s-au trezit atunci somate de primărie că trebuie să „mențină curățenia din jurul blocurilor pe care le administrează“. În caz contrar, conform HCL 319/2009, riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

De asemenea, în 2016, administrația locală craioveană a transmis tuturor asociațiilor de proprietari și proprietarilor sau administratorilor care dețin clădiri construite înainte de anul 1978 inclusiv adrese prin care le impune acestora să-și expertizeze tehnic locuințele.

La nivelul municipiului Craiova, au fost făcute, până la această dată, 28 de expertize tehnice.

Citește și: 

La ce să fii atent când ţi se reabilitează blocul

Programul de reabilitare a cladirilor cu risc seismic

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net