Nu este o noutate: sunt foarte mulți bătrâni care trăiesc în sărăcie lucie. Însă, sunt și pensionari de lux care încasează sume enorme pentru România. Edilii și şefii consiliilor judeţene și-au mărit salariile și vor beneficia de indemnizaţii suplimentare la pensie, din anul 2020.


Potrivit datelor publicate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) şi analizate de „Adevărul”, în luna mai 2019, circa 1,5 milioane de pensionari au încasat pensii mai mici de 800 de lei, din care 606.000 au luat pensie mai mică de 500 de lei, 271.000 între 500 şi 600 de lei, alţi 321.000 pensii între 600 şi 700 de lei şi 310.000 între 700 şi 800 de lei.

Câte mii de lei vor primi în plus primarii

Edilii şi şefii consiliilor judeţene care au deţinut astfel de funcţii începând cu anul 1992 şi s-au pensionat deja pot depune până în primăvară cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună, scrie adevarul.ro.

Ministerul Dezvoltării a publicat normele metodologice privind acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă persoanelor care au îndeplinit funcţia de primar, de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Potrivit acestora, cererile pot fi depuse până la data de 31 martie 2020. Așadar, toate persoanele care, după anul 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliilor judeţene au drept la o indemnizaţie lunară, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani).

Excepţie fac cei care au fost condamnaţi definitiv şi cei care au în derulare un mandat de primar, de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie şi se calculează în raport cu veniturile pe care le încasează în prezent primarii, viceprimarii, vicepreşedinţii sau preşedinţii Consiliilor Judeţene.

Ce pensii speciale vor avea primarii marilor orașe

”Adevăraul” a calculat „prime de pensie” pentru câţiva actuali primari.

tabel_pensii_speciale.jpg

tabel pensii speciale
Edilii şi şefii consiliilor judeţene care au deţinut astfel de funcţii începând cu anul 1992 şi s-au pensionat deja pot depune până în primăvară cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor
FOTO: adevarul.ro
  • Astfel, pentru cei care au fost primari ai Timişoarei se va lua în calcul venitul lunar pe care îl primeşte în prezent Nicolae Robu -  6.736 de lei. Dacă a dus la capăt un singur mandat, va primi lunar 1.296 de lei pe lângă pensie. În cazul în care au avut două mandate de primar vor lua 2.592 de lei, iar pentru trei mandate 3.888 lei.
  • Cei care au fost primari în Cluj Napoca se vor raporta la venitul lunar încasat în prezent de Emil Boc, respectiv 12.520 lei. Pentru trei mandate ar încasa suplimentar pensiei 7.211,52 lei în fiecare lună.
  • Foştii primari ai Capitalei, Viorel Lis sau Traian Băsescu, vor primi indemnizaţii lunare raportate la venitul actual al Gabrielei Firea, respectiv 9.937 lei. Luând în calcul un singur mandat ca primar, aceştia ar încasa lunar, suplimentar pensiei, câte 1.908 lei. În cazul a trei mandate, suma se triplează.
  • Calculul indemnizaţiei pe care o vor primi foştii primari din municipiul Iaşi se vor raporta la venitul lunar al lui Mihai Chirica, de 7.051 lei. Pentru un singur mandat, aceştia ar primi suplimentar pensiei câte 1.353 lei pe lună.

În ce-i priveşte pe foşti primari ai Constanţei, raportându-ne la venitul actual al lui Decebal Făgădău, de 7.109 lei lunar, aceştia vor primi pentru un singur mandate suma de 1.365 lei.

Ce pensii speciale vor avea șefii consiliilor județene

Şefii Consiliilor Judeţene vor primi sume exorbitante. Media veniturilor lunare ale preşedinţilor de Consilii Judeţene este de circa 12.500 de lei, ceea ce înseamnă că, pentru un singur mandat pot primi, la pensie, câte 2.400 lei/lună. Veniturile lunare ale vicepreşedinţilor CJ sunt, în medie, de 11.110 lei, însemnând că pot încasa lunar câte 2.136 lei pe lângă pensie.

Aceste calcule sunt aferente unui singur mandat, în cazul în care ar fi vorba de două sau trei mandate, sumele se vor dubla, respectiv tripla.

Ce pensii speciale vor avea primarii de comună

Cele mai mici „prime de pensie” lunare le vor încasa primarii de comune, care au, în medie, venituri de 5.550 lei pe lună. Astfel, în cazul în care au deţinut un singur mandat, aceştia vor încasa lunar circa 1.067 lei, pe lângă pensie. Şi în acest caz sumele se dublează, dacă edilii au avut două mandate, sau se triplează dacă au avut trei mandate. (Sursa: adevarul ro)

Citește și:

EXCLUSIV! Banii nu i-au adus fericirea românului cu cea mai mare pensie

El este românul cu cea mai mare pensie din ţară: 34.000 de lei

 
 
Loading...