Orice român își poate face cont pe Spațiul Privat Virtual (SPV), administrat de ANAF. Aici, poate depune declarațiile de venit ca să evitre cozile de la ghișee. Dar iată că reprezentanții Ministerului de Finanțe vor ca SPV să se extindă și să devină un mijloc important de comunicare directă cu fiecare contribuabil.


 

”Pentru eficientizarea comunicării, îmbunătățirea transparenței și reducerea birocrației ANAF, Ministerul Finanțelor Publice a decis extinderea exploatării potențialului SPV ca instrument de relaționare directă cu fiecare contribuabil la bugetul de sta”, au anunțat cei de la Finanțe.  

În acest sens, în SPV vor fi disponibile:

• chestionarele întocmite de persoanele fizice la sosirea şi/sau plecarea în/din România;

• notificările privind rezidența persoanelor fizice;

• declaraţiile de înregistrare fiscală;

• cererile pentru eliberarea Certificatului de rezidenţă fiscală;

• certificatele de rezidenţă fiscală;

• cererile de restituire;

• cererile de atribuire a numărului de ordine din Registrul de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţ/municipiul Bucureşti sau a numărului unic de identificare din aplicaţia informatică a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a certificatului de atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale;

• evidenţa creanţelor fiscale.

Ce poți verifica în contul tău de la ANAF

Prin SPV persoanele fizice vor avea posibilitatea să verifice corectitudinea prelucrării Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, pe care au depus-o pe suport de hârtie.

S-a decis și majorarea termenelor de păstrare în SPV a mai multor documente emise de către Ministerul Finanţelor/ Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin corelare cu durata de valabilitate a acestora. De asemenea, pe viitor se vor implementa în SPV modelele declaraţiilor, cererilor sau ale altor documente emise de ANAF.

”Am promis o simplificare a relației cu ANAF și eliminarea cât mai multor hârtii din viața contribuabilului român și iată că mă țin de cuvânt”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Fără semnătură olografă pentru contul la ANAF

Pentru facilitarea accesului la SPV, se elimină verificarea la ghișeu a semnăturii olografe a persoanei reprezentate și se acceptă depunerea împuternicirii în formă simplă.

În același timp, se oferă cetăţenilor români care domiciliază, au reşedinţa sau lucrează în străinătate, posibilitatea de a se prezenta şi la oficiile consulare sau ambasadele României în scopul identificării fizice și înregistrării în SPV.

Proiectul de ordin este publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe la rubrica Transparență decizională.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/cum-se-depune-declaratia-unica-online-pas-cu-pas

https://www.click.ro/news/national/ministrul-finantelor-eugen-teodorovici-se-cearta-ca-la-usa-cortului-pe-facebook

https://www.click.ro/news/national/totul-despre-declaratia-unica-pentru-plata-contributiilor

 

 
 
Loading...