Ce reguli vor trebui respectate la redeschiderea grădinițelor și creșelor. Lista de norme obligatorii

Ultima actualizare:

    În ce condiții pot fi redeschise grădinițele, creșele și afterschool-urileFoto: Arhivă Click
În ce condiții pot fi redeschise grădinițele, creșele și afterschool-urileFoto: Arhivă Click

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că grădinițele și creșele nu pot fi deschise așa cum era inițial programat, în data de 15 iunie, din cauza unor norme de siguranță care trebuiau adoptate.

Astfel, așa cum a anunțat Anisie, au fost trimise spre publicare la Monitorul Oficial măsurile necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu coronavirus.Conform Ministerului Sănătății, printre normele care trebuie respectate, se menționează că ușile de intrare vor fi deschise la venirea copiilor în unitate, în măsura în care problemele de securitate permit, pentru a limita punctele de contact. Totodată, accesul în holul de primire trebuie limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unității/persoana desemnată.

Triajul epidemiologic va consta în:

  • Măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie sa depășească 37,3 grade Celsius.
  • În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioada de 2-5 min de repaus.
  • Dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius copiii nu sunt primiți la program. Aceștia sunt lăsați în grija părinților, cu recomandarea unui consult medical de specialitate.

Alte măsuri stabilite de Ministerul Sănătății: 

  • Copiii vor fi învățați și ajutați să se spele pe mâini cu apă si săpun minimum 20 de secunde. 
  • Jucăriile vor fi spălate regulat, cel puțin o dată pe zi. Este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului. Se recomandă reducerea numărului de copii in grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață  de minim 4,5 mp/copil. Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare și în sălile de mese prin plasarea paturilor, șezlongurilor, respectiv a măsuțelor) la cel puțin 2 metri distanță între ele.
  • La intrarea în unitate, personalul va utiliza încălțăminte exclusiv pentru utilizarea în incinta acesteia.
  • Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual (jucării, instrumente de scris, caiete, cărți, etc). Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program.
  • Pot fi în același timp afară mai multe grupe, cu condiția de evitare a contactului strâns între copii și evitarea jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puțin de 2m.
  • Masca facială va fi utilizată exclusiv la creșă, gradiniță, afterschool de către tot personalul  angajat și trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat.
  • Temperatura copilului se va măsura de către părinți înainte de a pleca la creșă, gradiniță, afterschool. Dacă are simptome respiratorii sau febră (37,3° C sau mai mare), copilul nu merge la creșă, gradiniță, afterschool.
  • Transferul de obiecte sau echipamente între casă și unitate trebuie  limitat la ceea ce este strict necesar: haine de schimb și încălțăminte suplimentară. 
  • Copiii nu trebuie să aducă de acasă  jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.
  • Părinții trebuie să ajute/supravegheze copiii să se spele pe mâini înainte de a pleca la creșă, grădiniță, afterschool.

Lista completă a măsurilor de siguranță

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net