A plâns foarte mult la înmormântarea bunicului său. Și asta, pentru că Regele Mihai I l-a crescut pe Nicolae (32 de ani) cu multă dragoste. Așa că pierderea celui care i-a fost model în viață și cu care a avut o relație specială este foarte dureroasă. Deși a fost înlăturat din Familia Regală, Prințul Nicolae este hotărât să-și revendice titlurile în instanță.


În aprilie 1992, când Regele Mihai I s-a întors în țară pentru a petrece Paștele a fost întâmpinat în stradă de un milion de oameni. A plâns de fericire, nevenindu-i să creadă că românii nu l-au uitat și că îl primesc cu atâta căldură.

Alături i-au stat, atunci, Regina Ana și Principesa Margareta, dar și un băiețel blond, în vârstă de 7 ani. Era micuțul Nicolae, nepotul din partea celei de-a doua fiice, Elena. Nicolae stătea când „lipit” de bunic, când prins de mâna lui. Atunci când Regele le vorbea oamenilor, prințul îl sorbea din priviri, de parcă nu voia să piardă nimic.

După mulți ani de atunci, la 1 aprilie 2010, când Nicolae a împlinit 25 de ani, a primit titlul de Principe al României, cu rangul şi apelativul de Alteţă Regală. Era al treilea în linia succesorală, după Principesa Margareta și mama sa, Principesa Elena. Ulterior, a participat la diverse activităţi publice ale familiei sale şi a fost implicat în acţiuni caritabile.

 • regele mihai principele nicolae nepot
  București, 1992: Nicolae, „lipit” de bunic
 • regele mihai principele nicolae nepot
  București, 1992. Principele, împreună cu Regele, la balconul Hotelului Continental, salutând oamenii ieșiți în stradă
 • regele mihai principele nicolae nepot
  București, 1992. Micuțul Nicolae nu s-a dezlipit de Majestatea Sa
 • regele mihai principele nicolae nepot
  Bunicul cu nepoții - Nicolae, în dreapta
 • regele mihai principele nicolae nepot
  Majestatea Sa, în mijlocul nepoților - Nicolae, al doilea de la stânga la dreapta
 • regele mihai principele nicolae nepot
  Principele Nicolae, alături de sora sa, Karina, de bunici, de mamă și de două dintre mătușile sale
 • regele mihai principele nicolae nepot
  Bunicul și nepotul au împărtășit aceeași pasiune pentru mașini
 • regele mihai principele nicolae nepot
  Regele Mihai și nepotul său s-au înțeles mereu foarte bine
 • regele mihai principele nicolae nepot
  La funeraliile bunicului său, Nicolae a fost un munte de durere. Principele nu a fost lăsat de familie să urce în Trenul Regal care l-a dus pe Rege spre locul de veci de la Curtea de Argeș
1/9

Lucrurile s-au schimbat, însă, brusc, după doar cinci ani, în august 2015, când, potrivit Casei Regale a României, Regele Mihai a semnat un document prin care i-a retras titlul de „Principe al României” şi calificativul de „Alteţă Regală”. De asemenea, Nicolae a fost exclus din linia de succesiune.

Deși nu a confirmat oficial niciodată, se pare că decizia a fost luată după ce Nicolae ar fi devenit tatăl unei fetițe, pe care nu a recunoscut-o nici până în prezent.

În ultimele zile de viață ale Regelui, Nicolae a încercat să intre în reședința Majestății Sale din Elveția pentru a-și lua rămas bun, însă nu a fost lăsat de familie. De altfel, Principesa Margareta chiar a chemat Poliția.

Mai mult, mama prințului, Principesa Elena a declarat că este „foarte dezamagită şi îngrijorată” de faptele fiului său. „Prin comportamentul său a nesocotit intimitatea, suferinţa şi demnitatea tatălui meu, Regele Mihai. (...) Chiar Regele, primind vestea căsătoriei fiului meu (n.r. cu Alina Maria Binder), i-a transmis lui Nicolae, într-o scrisoare privată din 4 august 2017, că este profund întristat că Nicolae nu a făcut nimic pentru a clarifica paternitatea presupusului său copil, o fetiţă de aproape doi ani. Aceasta arată o lipsă de responsabilitate inacceptabilă”.

În replică, în ultimul număr al revistei „Taifasuri”, avocatul lui Nicolae, Radu Enache, a declarat: „Copilul din Braşov, din punct de vedere legal, nu există pentru Nicolae, deoarece doamna Nicoleta Cârjan (n.r. mama copilului) nu vine la testul ADN. Nici la INML Bucureşti, nici la INML Cluj, unde a fost invitată, şi nici nu porneşte proces de stabilire a paternităţii. În comunicatul mamei prinţului, Principesa Elena, singurul motiv invocat pentru scoaterea din linia succesorală a lui Nicolae este acest presupus copil, care nu există din punct de vedere legal pentru el. Doamna din Braşov întreţine această stare de incertitudine de vreun an şi ceva.”

Pe de altă parte, avocatul spune că Nicolae „doreşte să fie reintegrat în Familia Regală, în ordinea de succesiune. Pentru asta se luptă. Decretul de înlăturare nu i-a fost comunicat în original. El nu a semnat declaraţia de acceptare de înlăturare de la succesiune. Retragerea titlului şi scoaterea sa din linia succesorală s-au făcut printr-un decret şi ar fi trebuit redactat şi semnat în două originale, dintre care unul să-i fie trimis prinţului Nicolae. Acest lucru nu s-a întâmplat. Noi am primit un xerox. Or, nu putem face expertiză grafologică pe baza unui xerox. De aceea, această ieşire din linia succesorală este discutabilă dacă a fost într-adevăr dorinţa Regelui, dacă el a semnat aşa ceva. Pentru că s-a făcut tot posibilul pentru a-l ţine departe pe Nicolae de bunicul său. Nefiind un act administrativ, nu îl putem ataca nici în contencios”, a adăugat Radu Enache.

Potrivit reprezentantului prințului, miza acestui război sunt, de fapt, banii: „Vorbim despre un patrimoniu imobiliar estimat la minimum 60 de milioane de euro şi de alte milioane de euro, bani ce ar putea fi alocaţi de la buget, anual, pentru Casa Regală”.

În ceea ce privește chemarea Poliției de către Principesa Margareta, la reședința Regelui din Elveția, avocatul spune că, prin acest demers, Familia Regală urmărește discreditarea lui Nicolae: „Este un atac de imagine, pentru a sublinia comportamentul său în fel şi chip în ce-or mai vrea să mai susţină. Se încearcă discreditarea sa”.

Tot avocatul Radu Enache a confirmat faptul că Nicolae nu numai că s-a logodit, astă-vară, cu Alina Maria Binder, dar cei doi s-au și căsătorit civil. „Nunta celor doi va avea loc în vara viitoare, aşa cum a fost programată, chiar dacă între timp a survenit decesul Regelui Mihai”, a încheiat avocatul.

 
 
Loading...