Alegerile parlamentare din România, care au avut loc la 6 decembrie 2020, au fost urmărite cu interes de presa internațională care, imediat după afișarea rezultatelor, a oferit și primele reacții. Însă, ceea ce le-a atras cu adevărat atenția jurnaliștilor străini a fost demisia lui Ludovic Orban. Iată ce au scris cele mai mari agenții și publicații


Ce scrie presa internațională despre demisia lui Ludovic Orban

Imediat după ce Ludovic Orban a anunțat că-și dă demisia din funcția de premier, în presa străină a început să se vorbească din ce în ce mai mult despre situația politică din România. Iată ce au titrat marile publicații!

  • BBC scrie că „Ludovic Orban a demisionat din poziția de premier al României, în urma rezultatelor foarte slabe înregistrate de PNL la alegerile parlamentare din 6 decembrie. „În ciuda faptului că partidul său a pierdut în fața social democraților, Ludovic Orban speră ca PNL să obțină o majoritate parlamentară în urma încheierii unor alianțe politice cu celelalte partide politice. În urma numărării a 95% dintre voturi, PSD a atras de partea sa 30% dintre voturi, în timp ce liberalii au obținut doar 25%. Deși a câștigat alegerile parlamentare, este puțin probabil ca PSD să ajungă la putere căci nu are aliați. Toate celelalte partide politice și-au declarat intenția de a forma coaliție în jurul PNL: 
  • Agenția Associated Press a scris că „Premierul de centru-dreapta al României a demisionat luni, după un scrutin parlamentar în care alegătorii au oferit victoria nominală opoziţiei cu tendinţe de stânga, populiste. După numărarea a 95% din buletinele de vot, Partidul Național Liberal al lui Ludovic Orban a fost învins de formaţiunea populistă Partidul Social Democrat. Totuşi, pare improbabil ca social-democraţii să ajungă la conducere”.
  • France-Presse titrează „România: Premierul îşi anunţă demisia după un eşec electoral”. Jurnaliștii francezi scriu că „Premierul liberal român Ludovic Orban şi-a anunţat luni seară demisia, la o zi după rezultatele dezamăgitoare ale formaţiunii sale politice în scrutinul legislativ, pe fondul criticilor referitoare la gestionarea pandemiei”. Ei mai notează că forţele politice liberale, clasate pe locul doi după Partidul Social-Democrat, au şansa de a forma, totuși, o alianţă de guvernare.
  • Le Monde notează că „după un rezultat mediocru la alegerile legislative, premierul român demisionează. În urma alegerilor legislative în care formația sa politică a înregistrat rezultate dezamăgitoare și după o întâlnire cu șeful statului, Klaus Iohannis, premierul român Ludovic Orban și-a anunțat demisia la televizor”.
  • Reuters a scris că „prim-ministrul centrist al României Ludovic Orban și-a dat demisia luni, semnalând că a renunțat la ideea de a deveni următorul premier, după alegerile de duminică”

Imediat după ce și-a anunțat demisia, Ludovic Orban a fost înlocuit cu Nicolae Ciucă, numit premier interimar al României de către Klaus Iohannis. 

CITEȘTE ȘI: Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, numit premier interimar

 
 
Loading...
Citeste tot despre: