Vremurile în care românii nu aveau voie noaptea pe străzi decât cu declaraţie s-au întors. De luni noapte, nu mai putem ieşi din case între orele 23.00-5.00, decât cu o declaraţie pe propria răspundere. Pentru a verifica respectarea regulii, sute de poliţişti şi jandarmi au organizat filtre, au oprit autobuze şi tramvaie pentru a controla prezenţa hârtiei miraculoase care permite cetăţenilor să iasă din casă.


Ora 23.00 a adus luni noapte intrarea în vigoare a restricţiilor de circulaţie pe tot cuprinsul României. Străzile, intersecţiile, staţiile mijloacelor de transport în comun s-au umplut de poliţişti naţionali şi locali, jandarmi şi trupe speciale cu ochii după trecători. În Bucureşti, pentru prima oară patrulele au aşteptat în staţii şi au urcat în mijloacele de transport în comun pentru a verifica prezenţa declaraţiei pe propria răspundere necesară liberei circulaţii pe timpul nopţii. La Piaţa Unirii, la Universitate, în intersecţia de la Tineretului sau la Eroii Revoluţiei, vehiculele erau trase pe dreapta şi toată lumea, şofer, pasager în taxi, autobuz sau tramvai trebuia să arate declaraţia. ”Prezentaţi declaraţia”, a fost cererea adresată de oamenii în uniformă toată noaptea.  

Ce motivaţii au avut cei găsiţi fără declaraţii. Cei prinşi în culpă au avut tot felul de scuze. În Craiova, clientul unui taxi prins fără declaraţie a încercat să explice că avea declaraţie, dar „i-a căzut”. ” O secundă am uitat şi mi-a căzut, o aveam la mine. Asta este, ce să fac?”, a explicat acesta, citat de digi24.ro. Alţii au fost şi mai amuzanţi. ”Nu m-a informat nimeni personal. La televizor s-a spus aşa: după ora 23, din ziua de azi, din lunea de azi, în cât suntem azi 9.11 am plecat de la ora 2.00 de acasă şi nu mi-a zis nimeni nimic”, a încercat un cetăţean să scape de amendă potrivit aceleiaşi surse. În Bucureşti au fost furnizate tot felul de motive, de la clasicul ”am uitat că de astăzi intră în vigoare” la nervosul ”aţi înnebunit cu regulile voastre”, de la spăşitul ”vă rog, iertaţi-mă, am greşit”, la arogantul ”dă mă amendă cât vrei, că altceva nu ştiţi”. 

3-mediafax_foto-alexandru_dobre_1.jpg

În marile intersecţii din toată ţara au fost instituite filtre pentru controlul declaraţiei

Cine are voie să iasă din casă noaptea. Odată cu intrarea în vigoare a carantinei de noapte, nu mai sunt permise, între 23.00 şi 5.00 dimineaţa, decât deplasările în următoarele scopuri: interes profesional (inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi); pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; circulaţia persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.  

 

 
 
Loading...