Ce se întâmplă cu cei peste un milion de șomeri tehnic. Sunt sau nu obligați angajatorii să-i primească

Ultima actualizare:

    Angajatorul este obligat să-i reactiveze angajatului contractul de muncă, dar apoi îi poate desființa postulFoto: Shutterstock
Angajatorul este obligat să-i reactiveze angajatului contractul de muncă, dar apoi îi poate desființa postulFoto: Shutterstock

Peste un milion de români se află în șomaj tehnic, după ce firmele la care au contracatele nu au mai putut să le plătească salariile. Dar ce se întâmplă cu ei după încetarea stării de urgență? Sunt sau nu obligați angajatorii să-i primească cu statut de salariat?

Multe domenii de activitate au fost afectate direct sau indirect de criza generată de pandemia de cronavirus. Astfel că Guvernul a dat Ordonanța 32/2020, prin care a stabilit să le ofere o gură de oxigen angajatarilor și să le susțină plățile salariaților.

Nu sumele integrale pe care le au negociate, ci cel mult 75% din salariul mediu brut pe economie, în jur de 2.300 de lei în mână.

Acest lucru se va întâmpla pe toată perioada stării de urgență. Până acum știm sigur că este vorba despre două luni, adică un efort bugetar din partea statului de 8 miliarde de lei.

Unii patroni au decis să închidă cu totul activitatea, alții le-au suspendat contractele doar unora.

Concret, până astăzi, 13 aprilie, știm de la reprezentanții Ministerului Muncii că sunt în această situație 1.046.527 dintre care: 324.087 din Industria prelucătoare, 198.588 din zona Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor și 119.846 care lucrau pe partea de Hoteluri și restaurante.

În toată această perioadă, persoana aflată în șomaj tehnic se află la dispoziția angajatorului și ar putea fi oricând rechemată.

Dar ce se întâmplă dacă acesta va refuza să o facă chiar și după expirarea stării de urgență? Este el obligat de lege să o ia înapoi și să-i asigure un loc de muncă stabil?

Potrivit prevederilor Codului Muncii, nu există această obligație a angajatorului. În forma inițială a OUG 30/2020 s-a introdus un articol care prevedea o astfel de obligație pentru angajator, însă aceasta a fost eliminată din forma adoptată a ordonanței, OUG 32/2020, publicată în Monitorul Oficial.

Avocatul Adrian Cuculis: Angajatorul îi poate restructura postul” 

”Pentru că nu vorbim despre o încetare a contractului de muncă, ci despre suspendarea lui, în condițiile în care activitatea va fi reluată, angajatorul are obligația de a reactiva contractele de muncă. Dar nu este obligat să-i păstreze locul de muncă mai mult timp. Îl poate restructura, din cauza problemelor financiare, și îi va da salariatului o perioadă de preaviz de 20 de zile. Bine ar fi ca desfiițarea postului să fie efectivă și nu formală. Din acel moment, persoana în cauză va intra în șomaj pentru șase luni”, ne-a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Potrivit Ministerului Muncii, 215.656 de români au contractele încetate, la această oră.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/ministrul-muncii-despre-somajul-tehnic-al-bugetarilor-este-o-masura-corecta

https://www.click.ro/news/national/premierul-ludovic-orban-o-parte-dintre-bugetari-vor-intra-somaj-tehnic-15-zile-pe-luna

http://Șomaj tehnic. De azi se pot depune cererile pentru șomaj tehnic. Procedură și acte necesare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net