Ce se întâmplă cu pensiile şi cu alocaţiile lunile viitoare

Ultima actualizare:

    Veşti triste pentru bătrânii loviţi deja de problemele cauzate de pandemie
Veşti triste pentru bătrânii loviţi deja de problemele cauzate de pandemie

Se anunță vremuri complicate!

  • Pensiile nu mai cresc cu 40%. Guvernul Orban a moştenit de la PSD o lege prin care pensiile ar trebui majorate din septembrie cu 40%. Potrivit surselor ”Adevărul”, o indexare cu 40% este imposibilă, având în vedere deficitul bugetar cu care se confruntă România. Însă premierul insistă ca pensiile să fie totuşi majorate cu 15%, având în vedere că PNL trebuie să treacă două teste electorale la finalul anului. „Dacă nu majorăm pensiile pierdem câteva procente bune”, susţine unul dintre liderii PNL. De unde bani? Ludovic Orban mizează pe revenirea economiei până în toamnă şi pe faptul că România nu mai trebuie să se încadreze în ţinta de deficit de 3%, o decizie aprobată la nivel european. Totuşi, specialiştii în finanţe ai partidului susţin că bugetul va permite o indexare cu cel mult 10% a pensiilor, în scenariul cel mai optimist.
  • Dublarea alocaţiilor se amână din nou. Legea adoptată de PSD şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la începutul anului a fost amânată de Guvern până la data de 1 iulie din lipsă de fonduri. Potrivit proiectului, copiii sub doi ani vor primi o alocaţie de 600 de lei, iar cei peste doi ani de 300 de lei până la vârsta de 18 ani. Guvernul Orban va amâna din nou intrarea în vigoare a legii, cu încă o jumătate de an, susţin sursele citate. Impactul bugetar al dublării alocaţiilor e de 6 miliarde de lei, bani de care Executivul nu dispune. 
  • Tăieri salariale pentru demnitari. Orban are în plan şi o ordonanţă de urgenţă dedicată demnitarilor, ca un mesaj de solidaritate cu poporul. Astfel, parlamentarii şi miniştrii vor avea leafa redusă cu 25%, susţin surse din Executiv pentru ”Adevărul”. Cifra nu e încă bătută-n cuie. ”Se mai negociază procentul, pentru că există unele nemulţumiri. Spre exemplu, angajaţii din Ministerul Sănătăţii lucrează foarte mult în această perioadă, ar fi nedrept să aibă salariul tăiat. Nu vă ascund că şi în rândul parlamentarilor au fost vociferări. Senatorii şi deputaţii ar prefera mai degrabă sistemul donaţiilor”, susţin sursele citate. Parlamentarii cu greu renunţă la privilegii. Spre exemplu, când Marcel Ciolacu le-a cerut aleşilor PSD să doneze jumătate din indemnizaţie (5.000 de lei) pentru combaterea pandemiei, mai mulţi aleşi social-democraţi s-au revoltat. 
  • Pensiile speciale încă rezistă. Guvernul nu va elimina însă pensiile ”nesimţite”. Ludovic Orban nu vrea să se pună rău cu magistraţii, categorie profesională care ar fi profund afectată de o asemenea decizie. Premierul insistă ca pensiile speciale să fie eliminate prin procedură parlamentară, PNL, USR şi PSD având proiecte legislative în acest sens.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net