Ce se va întâmpla cu pandemia și cu școlile în octombrie. Dr. Octavian Jurma: „Va fi un preț de plătit”

Ultima actualizare:

    Octavian Jurma, medic și cercetător
Octavian Jurma, medic și cercetător

În mai puțin de o săptămână, circa 3 milioane de elevi și preșcolari își vor lua ghiozdanele în spate și vor merge fizic la școală. Cât timp? Până când incidența îmbolnăvirilor în localitate ajunge la 6 la mie. Un prag enorm, crede medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care avertizează: în octombrie vom plăti prețul!

Școlile, un catalizator al infecțiilor

„Renunțarea la scenariile din februarie și ridicarea pragului de la 1 la 6 la mie (n.r. până la care elevii merg fizic la ore) garantează că școlile vor rămâne un catalizator al infecțiilor. Școlile nu au fost niciodată monitorizate epidemiologic așa cum ni s-a promis. E ca și cum pompierii te anunță că nu vor mai veni să îți stingă incendiul când îți arde casa, doar când ard și casele a cel puțin 5 vecini. Dar, în același timp, te avertizează că nu ai voie să îți stingi singur incendiul, pentru că stingerea incendiilor e monopol de stat. În sensul că elevii sunt obligați prin lege să se prezinte fizic la școală, indiferent de opinia lor sau a părinților lor”, explică medicul timișorean Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook, acuzând politicienii că sunt prea „relaxați” cu sănătatea copiilor noștri.


    Elevii nu trebuie să poarte masca de protecție afară, în aer liberFoto: Shutterstock
Elevii nu trebuie să poarte masca de protecție afară, în aer liberFoto: Shutterstock

Se încăpățânează să mențină școlile deschise până la o incidență de 6 ori mai mare față de anul trecut, în condițiile în care acum, în valul 4, avem o tulpină de COVID mult mai agresivă, mult mai contagioasă, care îi afectează într-o mai mare măsură și pe copii. „Am decis să facem școală fizică cu orice preț în septembrie, urmează să aflăm în octombrie care va fi prețul și cine îl va plăti. Nu vă faceți iluzii, va fi un preț de plătit. Și îl vom plăti în zeci de mii de familii, prin boală și suferință”, avetizează Jurma.

Incidență de până la 23 la mie în noiembrie


    Graficul incidenței pe județe, realizat de cercetătorul Octavian Jurma
Graficul incidenței pe județe, realizat de cercetătorul Octavian Jurma

Specialistul a făcut calcule și a realizat un tabel de predicție a incidenței pe județe, în următoarele săptămâni. Astfel, dacă în prezent doar 4 județe și Capitala au depășit incidența de 1 la mie, din 27 septembrie harta României se va colora în galben, iar din octombrie în roșu. La 11 octombrie, incidența națională va fi de 3,91 la mie, o săptămână mai târziu ajunge la 4,86, pentru ca la 1 noiembrie să ajungem la 6,44. La această dată, cea mai gravă situație va fi în județe Satu Mare, Timiș, Suceava, Maramureș, Ilfov, Bistrița-Năsăud și în municipiul București, unde incidența va depăși 9 la mie, ajungând punctual chiar și la 23 la mie (în Satu Mare).

Peste o lună ar putea începe vaccinarea cu doza trei

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că la începutul lunii octombrie ar putea începe vaccinarea cu doza 3 de ser anti-COVID. Vizate sunt mai întâi persoanele imunodeprimate (post-transplant, cu afecțiuni oncologice), persoanele vulnerabile (vârstnici, bolnavi cronic) și ulterior celelalte persoane vaccinate cu schema inițială, pentru care au trecut minimum 6 luni de la doza a doua. „Persoanele imunodeprimate vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare, în loc de două, câte se recomandă în prezent. Pentru celelalte categorii de persoane, vorbim despre doză de rapel sau booster”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net