Ce spun prietenii militarului român mort în Afganistan: «Sile este un erou, a fost un om de toată isprava»

Ultima actualizare:

    Vasile Rădună, “un fierbinţean corect, cu spirit de echipă”
Vasile Rădună, “un fierbinţean corect, cu spirit de echipă”

Românul omorât în noaptea de luni spre marţi în atentatul terorist din Afganistan este originar din localitatea ialomiţeană Fierbinţi. Vasile Rădună, în vârstă de 43 de ani, şi-a pierdut viaţa după ce la Ambasada României din capitala Afganistanului a avut loc un atac al talibanilor. “Era un om bun”, spun cei care-l cunosc.

Vasile Rădună a plecat din ţară în luna aprilie a acestui an, cu doar o zi înainte ca tatăl lui să fie înmormântat. “Este o zi neagră pentru comunitate! Vasile Rădună mi-a fost coleg din şcoala generală până la liceu. Era un om bun!”, spune Dobrică Pârvu, primarul localităţii Fierbinţi Târg, pentru adevarul.ro. 

Răvăşit de drama din Afganistan, edilul povesteşte pentru adevarul.ro despre prietenul său din copilărie. Dobrică Pârvu oftează şi spune despre Sile, aşa cum îl ştia toată lumea, că era un om de toată isprava. “E o nenorocire imensă. Are o fetiţă în vârstă de nouă ani, a rămas orfană de tată. Sile locuia la Bucureşti, alături de familie, dar aici venea tot timpul, fiindcă renovase casa părintească. Părinţii lui nu mai trăiesc. Tatăl a murit cu o zi înainte de plecarea lui în Afganistan, iar mama lui - înainte cu un an. În localitate îl mai are pe fratele său, mai mare cu câţiva ani. Cumnata lui este bibliotecară în Fierbinţi, iar fratele este pompier la Urziceni”, dezvăluie primarul. 

Toată lumea din Fierbinţi Târg a fost cutremurată de această veste. Dobrică Pârvu afirmă că iniţial a primit vestea cu mâhnire, dar când a aflat că este vorba despre Sile, s-a îngrozit: “Am fost colegi de şcoală, din clasa a cincea până la liceu. Am făcut armata împreună, la Jandarmerie, am «flăcăit» împreună, aşa cum se spune la noi, mergeam la discotecă, ne distram, era un prieten de toată isprava. Ultima dată l-am văzut cu câteva zile înainte de misiunea din Afganistan. Venise la Primărie să plătească taxele şi impozitele la casă. Nu mi-a spus unde pleacă, probabil era secretul misiunii, dar mi s-a părut mai serios, nu mai era băiatul volubil pe care îl ştiam, era mai matur”, îşi aminteşte edilul. 

Ciprian-Ştefan Polschi
Ciprian-Ştefan Polschi

Soţia lui Vasile Rădună este asistentă medicală la un spital din Bucureşti şi, probabil, va alege să-l înmormânteze pe militar în Capitală. “Noi aprobăm astăzi în şedinţa de Consiliu Local acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem”, adaugă Dobrică Pârvu. “Era tipul de fierbinţean corect, crescut la ţară, cu spirit de echipă, modest, cinstit, nu ajunsese să fie influenţat de viaţa din Bucureşti. Mergea în misiuni de vreo zece ani, fusese agent de securitate la mai multe ambasade ale României în lume. Ştiu că de mulţi ani îşi dorea astfel de misiuni. Într-un final, acest lucru i-a fost fatal. El este un erou acum, ne pare foarte rău pentru această pierdere, nu pot să vă explic în cuvinte”, încheie primarul.

«Merită toate onorurile şi respectul nostru»

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a precizat că diplomatul român ucis în noaptea de luni spre marţi făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice. Ea a menţionat că atacul a fost susţinut cu maşini-capcană. Mănescu mai spune că pentru diplomatul român mort s-ar impune funeralii naţionale, având în vedere actul de curaj de care a dat dovadă: “Merită toate onorurile şi merită tot respectul nostru”, a apreciat ea. Ministrul a dezvăluit că erau 12 diplomaţi români la misiunea de la Kabul. Atacul a fot declanşat luni seară, la ora 22.00, ora României, şi a durat câteva ore după miezul nopţii. 

Un caporal român de 38 de ani, omorât în Afganistan de o explozie

Edilul Dobrică Pârvu
Edilul Dobrică Pârvu

O explozie a unei maşini-capcană a luat ieri viaţa unui alt militar român. Deflagraţia s-a produs în Kabul, iar românul ucis este caporalul clasa a III-a Ciprian-Ştefan Polschi, care îndeplinea funcţia de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO, anunţă Ministerul Apărării. Militarul se afla la volanul unui autovehicul de serviciu. Cel puţin zece persoane au fost ucise, iar alte 42 au fost rănite în urma exploziei produse într-o zonă din apropierea cartierului general al misiunii NATO. „Caporalul clasa a III-a Ciprian-Ştefan Polschi avea 38 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Era angajat în Ministerul Apărării Naţionale din anul 2004 şi se afla la a treia misiune în Afganistan”, spun reprezentanţii Armatei.Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Ciprian-Ştefan Polschi şi a înaintat preşedintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război. Militanţii talibani au revendicat atentatul sinucigaş.

image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net